sobota 17. ledna 2015

Žemlovka

Delší dobu jsem doma měla toustový chléb, který už bylo třeba zpracovat. Stejně jako jablíčka, jejichž slupka přestávala být svěží.
A jelikož jsme dlouho neměli žemlovku, byl dnešní oběd jasný :-)


Žemlovka není jídlo, které by bylo třeba představovat a ani nemám žádnou zajímavou vychytávku, snad jen pár drobností, které dodržuji aby byla taková jakou ji mám ráda :-)


Zapékací misku vymazávám máslem a vysypávám strouhankou. Začínám vrstvou toustíků namočených v mléce s rozšlehaným vejcem. Vrstvu jablíček tvořím pokladenými plátky, které ještě postrouhám jablíčkem, aby vrstva byla plnější. Posypu skořicovým cukrem a pokračuji další vrstvou toustíků.

Končím vždy vrstvou toustíků, které posypu skořicovým cukrem a pokud mi zbude zaleji mlékem s vejcem.


Peču dozlatova, tak aby horní vrstva byla lehce křupavá. Pak vyndám, potřu horní vrstvu máslem a dám ještě na 5 minut do trouby. Horní vrstva tak dostane vynikající chuť.


Můj muž má rád sladké, takže tomu sypu ještě moučkovým cukrem, mě stačí dietnější verze :-)

P.S. Při focení poslední fotky mi stál za zády a netrpělivě se ptal "už můžu začít jíst?" :-D

3 komentáře:

  1. Žemlovku jsem už dlouho nedělala .... asi bych tim muže a děti moc nepotěšila .... i když kdo ví, minulý týden mě doslova šokovali tím, že chtějí škubánky:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dát žemlovku před mého taťku, tak by se taky osypal :-D Ale můj muž má rád sladká jídla :-)

      Vymazat
  2. žemlovku máme rádi, dělám i slanou variantu:-) Zuzana

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)