Kdo z vás dělá domácí pečivo? Chleba, rohlíky...
Já moc často ne, řekla bych spíš že jen občas. Samozřejmě je to kvůli času a kdyby to šlo, raději bych ty suché rohlíky a chleba co se třetí den nedá jíst vyměnila za kvalitní a dobré pečivo z domácí produkce, ale...
Když máme čas od času studenou večeři, což jsou v našem podaní sýrové, nebo uzeninové hody od malovýrobců, tak k nim ráda peču domácí pečivo.
Na internetu jsem našla recept, který jsem si jak je u mě dobrým zvykem přizpůsobila a peču tak svoje na půl celozrnné bulky :-)
Připravím omládek ze 100ml vody, lžička sladěnky, 130g hladké mouky, 15g droždí.
Po tom co vyběhne ho přidám k
200g celozrnné mouky
230g hladké mouky
dvě lžičky soli
100ml vody
40ml oleje
125ml kysaného podmáslí
Vše nechám vykynout na teplém místě.
Jsem nedočkavá, takže kynutí vždy urychluji. V zimě dávám mísu na radiátor nebo na kamna a když se netopí, tak poslouží větší mísa s teplou vodou do které mísu s kváskem ponořím :-)
Po tom co těsto pěkně vykyne si ho vyndám na vál, kde ho rozdělím na cca 10 dílů.
Pak každý díl vezmu do ruky a zpracovávám v ruce tak že horní část vypínám tak že kraje bulky prsty podsouvám pod bochánek.
Na plechu je před pečením ještě naříznu a některé posypu sezamovým semínkem.
Po cca 20min pečení na 200st. vypadají jako sluníčka :-)
Máte podobný recept, podělte se se mnou :-)
dík za nápady, u nás se domácí chleba peče v eta pekárně, klasické kvasnice a k tomu mouka v poměru tak 5O - 70 procent pšeničná dvounulka :-) a zbytek žitná chlebová a nebo celozrnná, spousta rúznýnch semínek a koření. dlouho nevydrží :-)
OdpovědětVymazatPavel
:-D Asi to nebude tím že by se zkazil, že? ;-) Já jsem pekárnu podědila, ale nějak jsme se nezkamarádily :-/
VymazatAndrejko, ne stále, ale taky peču. Inspiruji se u blogerek, v časopisech, něco najdeš i na mém blogu...
OdpovědětVymazatPřeji hezkou neděli, Helena
Až budu chtít zase něco zkusit, určitě kouknu k tobě ;-) Většinou je to tak že mě zaujme nějaký recept, tak dostanu chuť ho zkusit :-)
Vymazat