Na svatbě (popisované v nedávném příspěvku) jsme ochutnali kromě jiného i panna cottu.
Panna cotta, česky vařená smetana, je italský dezert. Podobné dezerty ze svařené smetany s ovocem možná znáte možná i z jiných zemí.
Podle Romana Pauluse by neměla příprava panna cotty zabrat víc než deset minut. Lehký krém s vanilkou prý patří do kategorie "minimum práce, spousta radosti".
Na čtyři menší porce jsem svařila 500ml 33% smetany ke šlehání s 50g cukru a vanilkou. Já použila místo semínek z vanilkového lusku osvědčené koření od Antonína s názvem "voňavé pečení s vanilkou". Do smetany jsem přisypala cca 2/3 pytlíčku želatiny a nechala projít varem a stáhla z plotny.
Nalila jsem do skleniček a nechala ztuhnout v lázni studené vody.
Na vršek jsem použila mraženou směs zahradního ovoce, které jsem nechala v kastrůlku prohřát a se zbytkem želatiny v prášku přivedla k varu. Po té jsem na ztuhlý smetanový základ nalila toto ovoce a opět nechala ztuhnout.
Na ozdobu jsem použila lístky meduňky.
Na tento dezert se ponejvíce používá letní ovocem, ale prý špetka skořice či medu ji dokáže proměnit i v dokonalý zimní dezert.
Už jsem ji taky dělala a moc nám chutnala. S ovocem nemá chybu :-)
OdpovědětVymazatChtěla bych zkusit i tu "zimní variantu"... I když tohle bylo z mraženého ovoce, takže celoroční použití :-D
VymazatAndrej, panna cotu milují naše děti, budu jim ji muset zase udělat! Měj se krásně! Radka
OdpovědětVymazat