čtvrtek 13. dubna 2017

Zelený čtvrtek

Pro každého z nás mají Velikonoce jiný význam. Pro křesťany jsou to významné svátky, pro mě a další spousty lidí jsou to svátky jara a někdo Velikonoce neslaví vůbec. Ale všichni se určitě těšíme na čtyři dny volna :-)

Dnes je zelený čtvrtek a to je dnem kdy by se lidé měli postit, nejíst maso a jíst zeleninu. Jídla připravená ze surovin jako je hrách, špenát, zelí a podobně by měly člověku zaručit pevné zdraví po celý rok. Takže u nás dnes špenátová polévka s parmezánem.



Hospodyně v tento den vstávali časně z rána, aby zametly dům ještě před východem slunce. Já jsem tedy vstala až v sedm a uklízet jsem začala po snídani, ale snad se to taky počítá :-D

Tento den se také nemá s nikým se hádat a od nikoho si nic nepůjčovat. Pokud se toto dodrží, podle pověr se nám všechny hádky budou celý rok vyhýbat a peníze si samy cestu najdou.

A jaké pro vás mají Velikonoce význam? Dodržujete některé zvyky?

6 komentářů:

  1. Připomínáme si jak pohanské zvyky, tak ty křesťanské. Ukazuji dětem i cestu křesťanskou, ač nevyznávám žádnou víru. V přírodě se nyní dějí zázraky a jsem si jistá, že i uvnitř nás, dovolíme-li :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím a myslím že je to správné dát dětem co nejvíce informací, znalostí a zkušeností a jak s nimi naloží bude pak na nich ;-)

      Vymazat
  2. Beru je pro sebe spíše jako svátky jara, ale moc se mi líbí veškeré tradice, které Velikonoce provázejí. A jsem ráda, že mnoho mladých lidí jezdí se svými dětmi na jarmarky a ukazují jim co vše a jak se dříve zpracovávalo, jak se lidé bavili a radovali z maličkostí.
    Dnes jsem uvařila polévku z natrhaných kopřiv, listů pampelišky, výhonků česneku, popence, zelené části pórku a byla vynikající.
    Hezké svátky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máme stejně ;-) I tobě a tvé rodině hezké svátky :-)

      Vymazat
  3. Já je beru taky jako svátky jara. Ale tradice se mi líbí, byť ne všechny dodržuji. Takže k obědu jsem měla salát z polničku (takže zelený ano), ale i s kuřecím masem (takže postní ne)
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chtěla dneska prát prádlo, ale můj muž mě ráno u převlékání postele upozornil, že dneska se nemá uklízet, ať tedy praní prádla nechám na zítra ;-) A práce se zemí taky raději odložíme, tedy urovnání terénu terasy a zahradničení až zítra ;-)

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)