Že dělám domácí pizzu už víte.
Dlouho jsem v hlavě nosila nápad zkusit ji udělat v krbu na kameni. Říkala jsem si že by to mohlo být podobné jako z pece na dřevo.
A opravdu ano! Je výborná!
Když je teplý letní den a jsme doma, tak trávíme čas na zahradě a pod pergolou snídáme, obědváme i večeříme. A pizza si myslím je ideální letní večeří.
Jak jsem psala v receptu, používám na pizzu speciální vysokolepkovou mouku, takže těsto jde krásně vytahovat v ruce.
Když jsem před mnoha lety byla v Londýně, viděla jsem poprvé a naposledy v řetězci pizzerií zvané Pizza Hut že v okraji pizzi byl uvnitř zapečený sýr. Jestli se nepletu, je to jejich specialitka, nikde jinde jsem se s tím nikdy nesetkala!
A jelikož je to moc dobrá vychytávka, zkusila jsem ji i u nás doma ;-).
Jak jsem psala v receptu, používám na pizzu speciální vysokolepkovou mouku, takže těsto jde krásně vytahovat v ruce.
Když jsem před mnoha lety byla v Londýně, viděla jsem poprvé a naposledy v řetězci pizzerií zvané Pizza Hut že v okraji pizzi byl uvnitř zapečený sýr. Jestli se nepletu, je to jejich specialitka, nikde jinde jsem se s tím nikdy nesetkala!
A jelikož je to moc dobrá vychytávka, zkusila jsem ji i u nás doma ;-).
Můj muž má nejraději sýrovou pizzu na smetanovém základu a když je takto vyvýšený okraj, alespoň smetana nevyteče.
Na smetanu pokladu kolečka cibule pro lepší chuť. Na to nastrouhám goudu a pak doplňuji sýry které mám zrovna v ledničce. Vždycky se z legrace ptám, zda chce "tre, quattro nebo cinque formaggi" :-)
Po té jsem pizzu i s alobalem přenesla na rozpálený kámen a zavřela krb. Za cca 10minut byla pizza hotová.
Krásně zlatavý okraj a ta vůně... I chuťově byla díky této tepelné úpravě jiná, lepší ;-) Dokud nám počasí dovolí, nebudu ji dělat jinde než v krbu :-)
Ahoj, jaký máte krb? Jde uzavřít? A peklo se jen na rozžhavených uhlících?
OdpovědětVymazatDík, Pavel
Ahoj Pavle. Na první fotce je vidět jak se pizza pekla. Je to pečené na kameni (žulová deska), která je nahřátá. A ano, jak jsem schválně zmiňovala v textu, je to pečené v uzavřeném prostoru krbu (jinak si myslím že by to nemělo tu správnou kůrku) ;-) Jestli budeš zkoušet dej vědět jak se povedla vám ;-)
Vymazatdíky, pokusím se a dám vědět
OdpovědětVymazatPavel
No, mňam! Hned bych ochutnala. I u nás platí čím více sýrů, tím lepší .o)
OdpovědětVymazatAndrejko, měj hezký večer. Helena
Tak až budete mít zase někdy cestu k nám na jih, dej vědět a ráda vás uvidím a uděláme pizzu ;-)
VymazatNo to bych si okamžitě dala :o)) a děkuji za inspiraci. Už přemýšlím jak bych to mohla zkusit v plynovém grilu, ve kterém máme jeden roštík plný, tak by se tam možná menší pizza vešla. A sýrovou mám také nejraději Andrejko :o).
OdpovědětVymazatÁla
:-D Álo i pro tebe platí pozvání :-) Ráda hostím strávníky kteří ocení dobré jídlo ;-) Pokud budeš zkoušet pizzu u vás doma, dej vědět jak to dopadlo ;-) Určitě to půjde i na plechovém roštu, ale ten kamen má výhodu té akumulace tepla. U ocel. roštu bych se bála připalování.
VymazatJo, tak ta vypadá móc dobře a musí tak i chutnat. Mňam .........
OdpovědětVymazatDíky ;-) A potvrzuji že chuť je výtečná :-)
VymazatJasně, doma na ohni je to nejlepší. Jen my jsme koukali na pergoly na terasu a tam fakt pec na pizzu nedáme. A v klasickém ohništi bych měl strach, že nevyjedu až na 400 °C, aby se to fakt propeklo. Ono je to docela alchymie. A když budete mít víc hydratované těsto, zbyde vám z toho taková zvláštní kejda, na kterou nikdo nebude mít chuť. Ale kamarád má pod pergolou přímo pec na pizzu a to je lahoda! :)
OdpovědětVymazat