pátek 24. června 2016

Vernisáž

Tento příspěvek píšu ještě plna dojmů, ze včerejška :-)

U čtvrtka 23.6. jsem měla v kalendáři poznámku vernisáž.

Keramika kam docházím na odreagování se při práci s hlínou a kvůli setkávání se s lidmi, co mají stejný zájem, pořádá jednou za rok vernisáž prací svých členů a to jak dospělých tak dětí. Účast je tak trochu dobrovolně povinná :-D Takže i člověk, který nemá umělecké ambice jako já, je tak trochu nenásilnou formou donucen nějaké to dílko na prezentaci vytvořit :-)

Loni na podzim (po skončení minulé výstavy) jsem se rozhodla začít pracovat na díle pro letošní výstavu. Původní námět byl jasný. Dva keramické prvky připomínající tvarově rotační hyperboloid (tvary chladících věří elektráren) propojen suchou větví doplněný nějakým kovaným prvkem.

Začala jsem modelovat a v tu chvíli přišel nápad společného základu a až následného rozdvojení na dvě věže. Když jsem byla těsně před rozdvojováním, přišla nečekaná zpráva, která mě na delší čas od tvorby odstavila. Došla hlína! :-)

Takhle to vypadá asi jako "žádný problém", ale šlo o to, že jsme přecházeli na jiný typ hlíny a tamta původní už nebyla a já měla projekt rozdělaný a nešlo s tou druhou hlínou pokračovat kvůli rozdílným vlastnostem, protože reálně hrozilo že se ty dvě hlíny nespojí, a nebo že popraskají pří výpalu. Nehledě na fakt barevné rozdílnosti. Prostě mi to překazilo plán a já mohla několik hodin práce zahodit. Vzalo mi to chuť, takže jsem nedokončenou práci odložila s tím, že buď mě chytne můza a dokončím to jinak nebo se na to vykašlu!

Myslím že tak někdy v březnu jsem začala mít chuť nějak to zabránit. Držela jsem se tedy původní myšlenky spojení dvou až třech materiálů s keramikou. Nakreslila jsem si nějaké skici a dala projektu druhou šanci.

Na hromadě kam odkládáme suché větve, které vždy při nějaké vichřici spadnou ze stromů u nás na zahradě, jsem vyhrabala dvě větve co se mi hodily. Nebylo to snadné! Měla jsem jasnou představu o tom, jak by měly být tlusté a jak rozvětvené.
Podařilo se a tak jsem vybrané "paroží" jak jsem tomu začala říkat naložila do svého kombíka a vyrazila na keramiku pasovat je na fundament.


Světe div se, já mám ale štěstí! Větve sedly po mírné úpravě zkrácení na míru přesně na tvar toho keramického prvku. Paráda! Dodělala jsem tedy otvory pro uchycení provázkem a povrch fundamentu dozdobila ve stylu větví.


Po vypálení bylo téměř hotovo, až na to že jsem měla v plánu ten základ "něčím" osázet :-/ Líbily by se mi celé léto kvetoucí kytičky, ale jelikož nemůžu chtít aby je někdo zaléval a já se taky nechtěla zotročit tak že bych min. jednou týdně jezdila zalévat, napadl mě břečťan a popínat ho po těch větvích. To jsem následně zavrhla s tím, že to nebude vypadat jen s břečťanem dobře a poprosila kamarádku, zda nemá nějaké sukulenty. Ta mi dva květníčky poslala a tak bylo jasno. Jen jsem ještě dolaďovala detaily.

Dodělala jsem dva keramické ptáčky s tím, že je umístím asi na větve.


A jak to dopadlo?

Včera ráno jsem jela místo do práce, do Baumaxu shánět nějaké drobné kamínky. Představu jsem měla jasnou, ale musela jí upravit dle možností sortimentu :-D Vzala jsem si ptáčka s sebou a zkoušela jak vypadá na té či oné drti :-) Po chvíli rozhodování jsem vzala teracotovou a jela do práce. Z práce jsem letěla domů, kde jsem se ani nepřevlékala, nabrala kyblíky s hlínou a ostatními připravenými věcmi na dodělání a vyrazila dokončit model.


Co vám budu povídat, mírné nervozitě jak to dopadne jsem se neubránila. Když jsem přivázala větve, přišla první mírná úleva. Dosypali jsme zeminu (můj muž mi pomáhal) a osázela jsem sukulenty. Při tom jsem si zkušebně ptáčky položila a bylo jasné, že na větve nepřijdou.

Před dosypáním kamínky jsem zaváhala zda je tam dávat nebo ne, ale když už jsem je koupila...
Musím říct že s výsledkem jsem spokojená. není to Bůh ví jaké umělecké dílko, ale myslím že ozdobný prvek zahrady se tomu říkat dá ;-) A když by se líbil alespoň jednomu návštěvníku výstavy, budu spokojená :-)


Na závěr bych ještě ráda dodala že mě na výstavu přijela podpořit do té doby virtuální kamarádka z jednoho webu a byla jsem moc ráda že vážila kvůli mě cestu, protože díky tomu mám od včerejška novou spřízněnou duši a kamarádku Lucku F. :-)

13 komentářů:

  1. Hejducko supeeer ja zacala chodit na keramiku, starsi jde do skolky a ta mladsi se mnou tvori. Uz i ochutnala ☺.mes se hezky Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Tak jelikož je to přírodní materiál, tak ochutnávka by neměla škodit ;-)

      Vymazat
  2. Je to kouzelné :-D . Jak dlouho výstava potrvá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do 30.9.2016 :-) To stihneš ;-) Klárka nedorazila, tak třeba vás tam někdy můžu vzít než půjdeme zase na kávu ;-)

      Vymazat
  3. No páni! Tleskám, smekám před nápadem, vytrvalostí překonat překážky a dotáhnout dílo do konce. A to ne jen tak nějakého... Opravdu parádní, neokoukaná zahradní dekorace!
    Přeji hezký večer, Helena

    PS: děkuji za nabídku těch nůžek, ozvu se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. MOC Ti děkuju! Tvého hodnocení si vážím a popravdě až teď nějakou setrvačností mi dochází, že se to vlastně povedlo :-) I kolegové byli překvapeni jak to ve výsledku vypadá, protože oni to také viděli jen v rozpracovanosti :-)

      Vymazat
  4. Opravdu to vypadá hodně dobře a zajímavě. Líbí se mi to propojení různých materiálů a úmístění v zahradě. Měj se, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jediné co zůstalo od počátku, to že je to prvek, který by měl zdobit něčí zahradu. Jestli mojí, nebo poputuje do světa to nevím, ale uvidí se ;-)

      Vymazat
  5. Andrej to vypadá super! Klidně bych si to dala do zahrady!
    Já nedorazila z jednoho prostého důvodu - honili jsme Connie po vsi. Naštěstí to vzala směr do polí a ne na silnici, ale dokážeš si představit moje nervy.
    Ale určitě to napravím a dojedu se podívat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si to s ní vyřídím až přijedu :-) Potvora jedna! Neví že o ní má panička strach? ;-)

      Vymazat
  6. Je to originálne, jedinečné dielo. Keby to vyrobil nejaký dizajnér, tak by to bolo veeeeelmi drahé.

    OdpovědětVymazat
  7. Mě se líbí!Hezké léto přeji.-)Věra

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)