pátek 17. června 2016

Paraván - rozhodování

Před čase jsem objevila u místní skládky dřeva na topení starou šatní skříňku. Chyběly jí jedny dvířka a výplň byla ze sololitu, takže mě až tak nezaujala... Resp. zaujala, ale hned mě nenapadlo jak ji využít. Až mě osvítilo, že by to mohl být pěkný paravan!



Sice nevím na co mě bude paravan, ale nikdy nevíš :-D

Když jsem začala pátrat, zjistila jsem že se dá použít nejen k oddělování prostoru v místnosti, nebo jako zástěna pro převlékání, ale třeba i k zastínění okna postýlce miminka. No takže výroba jasná, použití se ukáže časem ;-)

Skříňka byla již nějaký čas venku a tak se to na sololitové výplni podepsalo. Což ovšem nevadí, protože bych ji stejně asi měnila.



Po rozebrání skříňky jsem si potvrdila, že moje vize podoby paravanu je reálná a líbí se mi.

Jen bude třeba zakřátit spodní část těch bočních stran, což vůbec nevadí a ve výsledku to nebude znát a alespoň se vyřeší díry po kovových nohách které byly ke skříňce přišroubované.


Pak následovala obvyklá rozborka :-)
Dávám pozor na to aby se mi díly jednotlivých panelů nepomíchaly, protože bych se nerada vztekala nad tím, že to nejde sesadit zpět dohromady :-)


Teď jsem ve fázi broušení a nastává otázka finálního vzhledu paravánu.

Napadly mě tyto možnosti:

1) Natřít celý paraván natřít barvou, udělat patinu a decentně pomalovat nějakými drobnými kvítky podobně jako na tomto obrázku

zdroj Pinterest
2) Opět natřít celý paraván (bez patiny) a pomalovat ho výraznějším vzorem. Něco jako na obrázku níže, jen já bych asi volila růže.

zdroj Pinterest

3) Další je na rám použít lazuru (aby vynikla krása dřeva) ve stejném či podobném odstínu jako barva, kterou bych použila na výplň.

4) Z těchto variant vychází možnost použití techniky decoupage, která jde aplikovat na všechny předchozí varianty


5) Ve hře je i varianta kdy výplň bude potapetovaná.


6) Další nápad je na horní část bočních dílů paravánu použít třeba mléčné sklo. Je to totiž ve výšce očí a líbilo by se mi kdyby při převlékání bylo přes paraván vidět. Ale zase když by padl, je po skle :-( Takže třeba použití pletiva se ještě nabízí... A nebo do sololitové výplně zkusit vyfrézovat nějaký ornament...

Nápadů je mnoho, ale nějak se nemůžu rozhodnout.


Asi to dopadne tak že jedna z variant na jednu stranu a jiná na druhou stranu ;-)

16 komentářů:

  1. nádhera, mě by se líbilo něco jak je ten strom s ptáky, předposlední fotka
    Pavel

    OdpovědětVymazat
  2. Tý jo, to bude pěkný! Já jsem taky pro ptáčky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárko, díky! A možnost že by z každé strany byl trochu jiný by mohla být? Jedna strana více výrazná a druhá méně?

      Vymazat
  3. Ja jsem pro první nebo druhou variantu. Skla bych se trochu bála kvůli dětem... ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Andrej, já bych asi nechala vyniknout krásu dřeva, ale vím, že ať nakonec zvolíš cokoliv, výsledek bude ohromný, mě by to nikdy nenapadlo, doufám, že se pak s dílem určitě pochlubíš:-)
    Krásný den
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucí souhlasím s tebou že pokud je to dřevo, je škoda nenechat vyniknout jeho krásu. A to víš že se s výsledkem "pochlubím" když jste moje blogová rodina a sdílíte tu radost se mnou ;-)

      Vymazat
  5. Úžasný nápad, paraván jsem si vždycky přála do ložnice, jenom takovou parádu a to by se mi líbily také růžičky - dekupáž by byla super. Jako další variantu 3)lazuru,nechat vyniknout kresbu dřeva. No těším se Andreo na výsledek :o)-
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, děkuju! Je krásné číst, že jsi si ho vždy přála :-) Třeba se ti to ještě splní ;-)

      Vymazat
  6. Andrejko, nápadů je opravdu dost. Myslím, že je důležité, jestli budeš přesně vědět, kam s ním (pak budeš dekorovat v duchu interiéru) nebo své místo bude hledat, pak bych volila asi varianty bez dekoru, co nejneutrálnější...
    Moc se těším na výsledek a přeji hezký den, |Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bude určitě v jedné místnosti. Nyní moje pracovna a budoucí dětský pokoj, ale kde přesně se bude nacházet to je zatím nejasné.

      Vymazat
  7. A co ho třeba natřít černým podkladem, nechat zaschnout na to polomatnou bílou, kterou než zaschne setřít na "tabulky skla" a do toho přenést motiv přírody ? :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Andrejko, já bych se připojila nechat vyniknout krásu dřeva a výplně udělat technikou decoupage. No, jsem zvědavá, jak to dopadne. Přeji ti hezké letní dny Iva

    OdpovědětVymazat
  9. zase hezký kousek, jsem zvědavá, pro co se nakonec rozhodneš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že jsem rozhodnutá (alespoň pro teď), ale teď nějak nebyl čas na to se věnovat svým koníčkům. Ale těším se až zase bude čas :-)

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)