středa 22. dubna 2015

Hruškový koláč

Od milé Alenky Š. jsem dostala emailem nascanované dvě stránky z časopisu Marianne s podrobným návodem na přípravu hruškového koláče.
O recept jsem ji požádala po shlédnutí fotky jejího koláče.


Na těsto je potřeba:
200g hladké mouky, 2-3lžíce studené vody, špetka soli, 120g másla


Máslo jsem nakrájela na kostičky a nechala v pokojové teplotě změknout tak, abych ho mohla s moukou zpracovat vidličkou v těsto. V průběhu zpracovávání jsem přidala vodu. Je to jen malé množství, které se při pečení odpaří a vznikne tak křehké těsto.
  

Těsto se nesmí rozpadat na hrudky, ani se nesmí lepit! Pokud lepí, přidejte trochu mouky, pokud se drolí, přidejte máslo. Vodu nepřidávejte! Taky není vhodné pro tento druh těsta nahrazovat máslo jiným tukem :-/ 


Těsto se vyválí na tloušťku cca 3-5mm tak aby cca o 4cm přesahovalo velikost formy.
Do vymazané a moukou vysypané formy vložíme těsto. Jelikož je těsto tenké, můžete si pomoci tak že těsto volně navinete na váleček a do formy ho rozvinete. Dno koláče se musí propíchat aby se nezdvyhaloPo té přikrýt pečícím papírem a zatěžkat. Obvyklé se používají luštěniny, které ovšem tímto znehodnotíte. Já pro tyto účely používám oblázky :-)

V předehřáté troubě na 220st. se peče korpus cca 20 minut. Já měla teflonovou formu a té stačí méně.
Pokud těsto potřete v průběhu pečení bílkem, zabráníte vsakování vrchních vrstev (šťávy z hrušek a krému) do korpusu a zůstane tak křehký.

Než se korpus upekl, připravila jsem si smetanový krém a oloupala a nakrájela hrušky.


Krém, kterým se zalijí hrušky je vyrobený ze 120g zakysané smetany, třech žloutků, 100g cukru krupice a 30g hladké mouky.

Po upečení korpusu jsem do formy začala úhledně skládat hrušky.


Zdálo se mi málo, tak jsem ještě část hrušky nastrouhala aby se vyplnily mezery.
Po té jsem vše zalila krémem. Jelikož jsem vyplnila mezery důkladně, skoro mi krém přetekl :-D


Po té jsem koláč vrátila do trouby a ještě půl hodiny pekla.

Než se upekl, přichystala jsem si drobenku ze 60g másla, 75g mouky, 60g cukru krupice a cca půl lžičky skořice. Pro nadýchynost je možné přidat půl lžičky kypřícího prášku.


Po půl hodině pečení jsem na koláč nasypala drobenku a pekla ještě 15min. Povedl se trochu víc do zlatova, ale v keramické formě by to asi vyšlo lépe.
Po upečení se má koláč nechat zchladnou.


S upečeným koláčem můžete jít i blahopřát ;-)

6 komentářů:

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)