Nedávno jsem zjistila že máme ještě tři bedýnky jablek ze sklizně. Co s nimi. Na odšťavňování už to není, štrůdl a podobné se nedá jíst pořád a tak mě napadlo udělat povidla!
Jablečná povidla dělávala moje milovaná babička a dávala je do buchet. Měla jsem je moc ráda.
Tchýně dělá buchty tvarohové "honzovky" jak jim říká, ale po buchtách od babičky se mi stýskalo.
Jelikož tchýně je bývalá kuchařka toho času v důchodu, zkusila jsem jí, zda by jablka na povidla nezpracovala. Odpověď mě trochu vykolejila, když mi prozradila že povidla neumí a na důkaz mi dala ochutnat poslední (možná i první) pokus :-) Jablečné pyré :-( Do buchet ani náhodou. Tak jsem se porozhlédla po netu jak na to ve snaze najít dobré rady a tipy.
Nic složitého... Tak jsem pokrájela jablíčka i se šlupkami, jen zbavená jadřinců do hrnce, podlila je trochou vody. Výsledek po asi hodině a půl hustá chuťově dobrá povidla. Jediné co bylo dle mého důležité je nepřislazovat (aby se nepřipalovalo) a vařit na nižší stupeň tak dlouho dokud se voda neodpaří a nezhoustnou v hustou kaši.
A když už jsem měla povidla musela jsem zkusit své první buchty :-)
Našla jsem si recept a pustila se do nich.
350g hladké mouky a 150g polohrubé smíchat se 60g cukru krupice. Z 200ml mléka a půl kostky droždí jsem udělala kvásek. Přidat 3 žloutky a 100g rozpuštěného tuku (použila jsem Heru). Dalších 50g tuku je potřeba na smáčení buchet.
Po vykynutí těsta jsem ho rozdělila na 12dílků a začala plnit povidly. Každou buchtičku jsem pečlivě zabalila aby mi nevytekly povidla a v mističce s rozpuštěným tukem poválela aby se mi neslepily jednotlivé buchty při pečení k sobě.
Buchtičky jsem vyskládala do pekáčku, samozřejmě po babičce :-)
Nechala jsem je ještě vyběhnout a pak dala péct do rozehřáté trouby na 180st. než shora pěkně zezlátly.
Myslím že se můžu pochválit, že se povedly a babička by ze mě měla určitě radost :-)
Opravdu vypadají jako babiččiny! Jsi šikulka, hned bych si jednu s jablkovýma povidlama dala,mnam!
OdpovědětVymazatDěkuju! Mám radost že se mi povedly ty povidla a následně i ty buchty. Opět se mi potvrdilo že když se vaří a peče s láskou, netřeba velký um ;-)
VymazatJsem si polkla nasucho :)
OdpovědětVymazat:-D ;-) Příště upeču, rozdrobím do obálek a rozpošlu zájemcům :-D
VymazatVypadají nádherně a nepochybuji, že skvěle chutnaly. Navíc prosycené babiččiným kouzlem. :-)
OdpovědětVymazatHezké dny přeji, Klárka.
Vždycky u jejich pečení budu na babičku vzpomínat :-)
VymazatAndrejko, hned bych ochutnala. Buchty jsem ještě nepekla, měla bych je taky pokořit :o)
OdpovědětVymazatU nás se taky pekly s povidly z jablek, babička dělala buchty s třešněmi a višněmi - samá pecka, ale ta chuť...
Pa, Helena
No vidíš to :-) Tak to třeba v sezóně taky zkusím ;-) Akorát je vypeckuji před zabalením :-)
Vymazat