Delší dobu jsem doma měla toustový chléb, který už bylo třeba zpracovat. Stejně jako jablíčka, jejichž slupka přestávala být svěží.
A jelikož jsme dlouho neměli žemlovku, byl dnešní oběd jasný :-)
Žemlovka není jídlo, které by bylo třeba představovat a ani nemám žádnou zajímavou vychytávku, snad jen pár drobností, které dodržuji aby byla taková jakou ji mám ráda :-)
Zapékací misku vymazávám máslem a vysypávám strouhankou. Začínám vrstvou toustíků namočených v mléce s rozšlehaným vejcem. Vrstvu jablíček tvořím pokladenými plátky, které ještě postrouhám jablíčkem, aby vrstva byla plnější. Posypu skořicovým cukrem a pokračuji další vrstvou toustíků.
Končím vždy vrstvou toustíků, které posypu skořicovým cukrem a pokud mi zbude zaleji mlékem s vejcem.
Peču dozlatova, tak aby horní vrstva byla lehce křupavá. Pak vyndám, potřu horní vrstvu máslem a dám ještě na 5 minut do trouby. Horní vrstva tak dostane vynikající chuť.
Můj muž má rád sladké, takže tomu sypu ještě moučkovým cukrem, mě stačí dietnější verze :-)
P.S. Při focení poslední fotky mi stál za zády a netrpělivě se ptal "už můžu začít jíst?" :-D
Žemlovku jsem už dlouho nedělala .... asi bych tim muže a děti moc nepotěšila .... i když kdo ví, minulý týden mě doslova šokovali tím, že chtějí škubánky:-D
OdpovědětVymazatTak dát žemlovku před mého taťku, tak by se taky osypal :-D Ale můj muž má rád sladká jídla :-)
Vymazatžemlovku máme rádi, dělám i slanou variantu:-) Zuzana
OdpovědětVymazat