středa 27. září 2017

Kynutý štrůdl

Je podzim, čas jablíček a ořechů :-)


A tak ke mě došla mlsná a musela jsem udělat kynutý štrůdl. I když dělávám i tažený jablečný štrůdl, tentokrát mě chytla chuť na kynutý závin plněný velkou vrstvou jablíček a taky ořechovou nádivkou a tak jsem udělala dvě nohy a každou jinou.


Těsto na závin je jednoduché. Hladkou mouku (400g) smíchám s 70g cukru krupice, přidám dvě celá vejce, 70g rozehřátého másla, 200ml ohřátého mléka a přidám kvásek z čerstvého droždí.

Po té nechám v teple kynout cca 20min. přikryté utěrkou.
Toto množství vystačí na 2 pořádné nohy, nebo 3 tenčí.


Po té těsto rozdělím na dva (až tři díly) a rozválím na válu.
Podle chuti pak postrouhám jablíčky a posypu skořicovým cukrem.
Už roky používám kvalitní cukr s alespoň 11% skořice.

A nebo udělám náplň z ořechů, piškotů a medu.


Pak zamotám a nechám ještě kynout. Mezi tím rozehřeji troubu na 170st.. Před tím než dám závit do trouby ho potřu ještě rozpuštěným máslem. Peču asi tak půl hodiny.


Miluju kynutý buchty :-)


3 komentáře:

  1. Andrejko, štrúdlíky vypadají báječně, hned bych ochutnala! Sladké miluji... jen po kynutém mě často pálí žáha. :-( Ale stejně si ho neodepřu... :)
    Dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já nemám problémy, ani když jím kynuté ještě teplé. A to je nejlepší ;-) Letos máme i výborná šťavnatá a natrpklá jablíčka, takže jablečný byl výborný!

      Vymazat
  2. Mě taky nepálí žáha po ničem, takže teplý štrůdl miluji :-) A tento vypadá úžasně.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)