Je podzim, čas jablíček a ořechů :-)
A tak ke mě došla mlsná a musela jsem udělat kynutý štrůdl. I když dělávám i tažený jablečný štrůdl, tentokrát mě chytla chuť na kynutý závin plněný velkou vrstvou jablíček a taky ořechovou nádivkou a tak jsem udělala dvě nohy a každou jinou.
Těsto na závin je jednoduché. Hladkou mouku (400g) smíchám s 70g cukru krupice, přidám dvě celá vejce, 70g rozehřátého másla, 200ml ohřátého mléka a přidám kvásek z čerstvého droždí.
Po té nechám v teple kynout cca 20min. přikryté utěrkou.
Toto množství vystačí na 2 pořádné nohy, nebo 3 tenčí.
Po té těsto rozdělím na dva (až tři díly) a rozválím na válu.
Podle chuti pak postrouhám jablíčky a posypu skořicovým cukrem.
Už roky používám kvalitní cukr s alespoň 11% skořice.
A nebo udělám náplň z ořechů, piškotů a medu.
Pak zamotám a nechám ještě kynout. Mezi tím rozehřeji troubu na 170st.. Před tím než dám závit do trouby ho potřu ještě rozpuštěným máslem. Peču asi tak půl hodiny.
Andrejko, štrúdlíky vypadají báječně, hned bych ochutnala! Sladké miluji... jen po kynutém mě často pálí žáha. :-( Ale stejně si ho neodepřu... :)
OdpovědětVymazatDobrou chuť!
Tak to já nemám problémy, ani když jím kynuté ještě teplé. A to je nejlepší ;-) Letos máme i výborná šťavnatá a natrpklá jablíčka, takže jablečný byl výborný!
VymazatMě taky nepálí žáha po ničem, takže teplý štrůdl miluji :-) A tento vypadá úžasně.
OdpovědětVymazatO všem? Ovšem!