sobota 15. dubna 2017

Dědečkova velikonoční sekanice

Jsou to tři roky co už s námi dědeček není a já letos poprvé zkusila udělat sekanici, kterou dělával jen on. Nikdo jiný tak dobrou nedělal!

Dědečkova sekanice byla plná jarních kopřiv a dobrého uzeného. Vlhká a svěží dobrota na kterou jsem se těšila každé Velikonoce.

V naší rodině co se kuchyně týká se dědí je to že vaříme srdcem a od oka :-D
Takže abych se s vámi mohla podělit o recept musela jsem trochu měřit.


Na kostičky jsem si pokrájela tři asi týden staré rohlíky. Uvařila jsem uzené abych měla vývar za zalití. Já jsem koupila uzené ocásky, ale lepší by bylo nějaké tučnější uzené. Rohlíky jsem zalila teplým vývarem jen aby se nasákly a posypala asi tak hrnkem dětské krupičky (někdo dává hrubou krupici). Promíchám a nechám nasáknout krupici. Je možné přilít vývar pokud je potřeba. Měla by vzniknout hmota hustá asi jako na houskové knedlíky.

Z 3g droždí a vývaru jsem si udělala kvásek. Do směsi housek a krupice jsem přilila kvásek, klepla dvě celá vejce (někdo dělá sníh z bílků) a přidala pokrájené kopřivy a přibližně třetinu pórku. Cca 250g uzeného jsem nakrájela na kostičky, opepřila, případně lze přisolit a přidat ke směsi. Česneku asi tři stroužky propasírovat do směsi a vše zamíchat.


Tuto směs vylít do vymazaného a krupicí vysypaného pekáčku a nechat na teple kynout asi půl hodiny a pak péct na 180s. asi tak 40min, aby se nahoře udělala zlatavá kůrka.


Sekanice se mi povedla. Všem kdo ochutnali chutnala. I mamka můj největší kritik jí pochválila, takže dědeček by mohl být pyšný že jsem převzala rodinné žezlo :-)

8 komentářů:

  1. Je skvělé,když se na rodinné poklady nezapomíná.A kdo ví,třeba to dědeček vidí a chválí...
    Krásné svátky plné tradic.H.

    OdpovědětVymazat
  2. Andrejko - u nás je to na způsob ,,řežábku,, moc velká dobrota!! přeji krásné a pohodové svátky jara ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Ano, tak jak je spousty různých receptů, tak je i několik různých pojmenování. Důležité je podle mě to že je to další ze symbolů Velikonoc. Tak jako se peče mazanec, tak ani sekanice nesmí chybět ;-)

      Vymazat
  3. Taky ji každoročně děláme - s jiným názvem (velikonoční nádivka nebo hlavička) a s drobnými rozdíly v surovinách. Ale taky patří k rodinné velikonoční tradici.
    Hezký večer
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás je to taková hlavička, nádivka, jen bez kvasnic, ale ze sněhem. Nj, mám chutě, musím ještě zvládnout upéct :-))). Hezké dny, Kája.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)