pátek 5. srpna 2016

Rybízový džem

Když v červnu začal dozrávat rybíz, plánovala jsem že kromě klasického koláče z kynutého těsta s drobenkou, který dělávala babička chci udělat i marmeládu.

Miluju totiž chuť sladké palačinky, nebo wafle a trpkou chuť marmelády :-)
A na linecké cukroví je samozřejmě rybízový džem taky nejlepší :-)


Nevím jak to děláte vy, já jsem do letošního roku trhala trsíčky rybízu a pak je doma obírala, letos jsem si to zjednodušila a obírala z keříku jen kuličky.



Doma jsem pak řešila jak budu zbavovat džem peciček, když k tomu nemám strojek a dokonce ani sítko přes které bych to pasírovala.
Sítko jsem tedy koupila a první várku džemu pracně pasírovala lžící přes sítko. Až se mi udělal puchýř.


Při druhé várce jsem chytřejší o studium googlu vzala na rybíz tyčový mixer a přes aušusovou silonovou punčochu z Pepca která nebyla na špičce sešitá jsem za pomoci uzlíku udělala lis.

To se projevilo jako lepší metoda. Méně pracná a s vyšší efektivitou :-D


U první várky jsem nakonec přisypala pár kuliček, aby se džem nejevil, jako kupovaná chemická napodobenina džemu :-)


A nebyla bych to já, kdyby jsem skleničky s džemem nechala jen tak. Musela jsem si jich alespoň pár ozdobit, abych je měla hezké a třeba někdy v budoucnu poslouží i jako dárek.


5 komentářů:

  1. Krásně "zabaleno". Já na to nemám dost trpělivosti (a taky džemy skladujeme na chalupě ve sklepě, kde je trochu vlhko, takže by to stejně přišlo vniveč). Takže lepí jen cedulky s "ročníkem" a označením "R" jako "rybíz" (aby se mi to pak ve sklepě při horším světle nepletlo s višňovou nebo rynglovou)
    Stáňa ( http://werka13.blog.cz/ )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to chápu. Já za prvé nedělám džemů velké množství a mám je doma ve špajzce :-) Kdybych jich dělala kvanta, taky bych si s tím nehrála, resp. jen s některými ;-)

      Vymazat
    2. Je fakt, že když náhodou chci dát džem někomu jako dárek, tak se vybičuji, strhnu "R", nalepím hezčí nálepku (obvykle si vytisknu obrázek větvičky rybízu, bo nejsem výtvarně zdatná) a vršek povážu nějakým hezkým ubrouskem.
      Hezký večer
      Stáňa ( http://werka13.blog.cz/ )

      Vymazat
  2. Tedy Andrejko, to sis dala! Mám to za sebou, všechny tyhle pokusy! Zdědila jsem strojek, ale potřebuje nové těsnění, rybíz melu na zahradě, protože podtéká, ale i tak je to časově nejrychlejší a nejefektivnější...
    Ale ta chuť, že!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Stojí to za tu námahu ;-) V zimě na promazávání lineckého bude nejlepší ;-)

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)