středa 18. května 2016

Oslava narozenin za námi

Poslední dni nevím co se kde dělo, protože já jsem žila jediným a to společnou oslavou narozenin mých a mého muže a pak srovnáváním se do normálního procesu :-)

Na seznamu pozvaných bylo 25 dospělých a 15 dětí což není na zahradní párty pořádanou ve vlastní režii zrovna málo :-)

Vše jsem pečlivě plánovala už více než dva měsíce předem, ovšem intenzivní přípravy přišly cca měsíc před po rozeslání pozvánek. Dopadla na mě jakási tíha toho že teď už z toho jen tak couvnout nejde :-D


Víkend před oslavou, jeden z možných termínů plánované oslavy, bylo krásně a na další víkend hlásili že přijdou ledoví muži. Snažila jsem se nepropadat panice že se pohodová zahradní párty, kde si děti mohou běhat kde se jim zlíbí se smrskne k nám na dílnu.


Týden předem jsem zvěsti o přicházejícím špatném počasí ignorovala s tím že "ty ropuchy (moje hanlivé označení pro meteorology) nevědí ani jak bude zítra, natož za týden". V pondělí se nedal na centrumu přehlédnou článek s odstrašujícím obrázkem :-) Tak jsem se ve středu podívala na své oblíbené stránky yr.no a tam mě to více méně potvrdilo mé očekávání.

Podle historicky zaznamenaných dat bylo posledních 5 let v den 14.5. střídavě slunečno a 19st. a polojasno a 15st. bez srážek. Bohužel na letošek z předpokládané opakující se pravidelnosti vycházela ta horší varianta. Ale pořád lepší než čím strašili meteorologové!


Na čtvrtek a pátek jsem v práci měla plánovanou dovolenou na poslední přípravy a úklid. Trochu mi původní plány překazilo to že kamarádi z Klášterce n. O. se rozhodli vzít si také dovolenou a přijet mi pomoci :-)
Takže z úklidu tak trochu sešlo, ale zase jsem neměla možnost se stresovat přípravami. Prostě jsem to hodila za hlavu :-)


Kromě tříměsíčního Pepíčka pomáhal každý i malá Johanka :-)

Ve čtvrtek jsme dokoupili poslední jídlo a jiné potřebné věci. Naložila jsem utopence a mamka mi naložila hermelín. Taky se poprvé nafouknul skákací hrad, který se musel hned vyzkoušet :-D


V pátek jsme začala nakládat maso, špikovat šunku česnekem, ochutila jsem mleté maso na kuličky, připravila bramborový salát, udělala česnekovo-sýrovou roládu a další. Kluci navezli stoly, křesílka a stanový přístřešek který jsme si půjčili. 
K večeru přijeli druzí kamarádi z Klášterce, takže nás doma bylo plno :-)

V sobotu ráno jsme se vzbudili a začalo to! Udělat slané štrůdly z listového těsta. Jeden jsem dělala se zelím a voňavou slaninou a druhý jsem udělala se špenátem (který jsem sklidila ve skleníku), šunkou a sýrem. Ten jsem udělala z celozrnného těsta a byl moc chválený! Naškrábat brambory na bramboráky.

Postupně jsem vzdávala některé věci s tím, že je nestihnu a musím se pochválit jak jsem se s tám psychicky vyrovnala :-D

Krátce po 14.hodině se nám začali sjíždět první hosté. Hned první mi udělali radost že vyslyšeli mé přání a přinesly nám domácí chléb. S pozvánkou jsem měla ještě text o tom, že nechceme aby si hosté lámaly hlavu s dárky pro nás, ať se přijdou jen pobavit. A kdo by přece jen nechtěl přijít s prázdnou, má přinést pochutinu z domácí tvorby :-) A tak se nám sešlo několik dobrot :-)


Počasí nakonec bylo velmi solidní. Třikrát přes nás přešla krátká přeprška, kdy kluci sehraně sfoukly a přikryly hrad a po dešti zase odkryly a osušily :-) Teplotně to taky ušlo. Sice jsme byli více oblečení, ale zase jsme se nepotili :-)

Celou akci jsme lehce po druhé hodině ranní ukončili po odjezdu posledních třech kamarádů. V posteli jsme si ještě dlouho povídali a celé to hodnotili :-) Na neděli jsem spala celé tři hodiny!!! Ráno mě totiž vzbudila dvouletá Barča, které bylo úplně fuk že teta vstávat nechce :-D

Dle ohlasů kamarádů se celkově akce vydařila i když nebyla zcela podle mých původních představ. V neděli jsem se cítila fyzicky vyčerpaná, ale spokojená :-)

4 komentáře:

  1. Andrejko, děkuji za reportáž! Mákla sis tedy pořádně, ale jestli jsi spokojená, tak to je super. Máte na co vzpomínat!
    Přeji hezký a klidný večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přes ně tak! A o to mi šlo, abych se mohla s odstupem času podívat na fotky a říkat si "to byla ale fajn oslava" :-) Hrozně rychle to uteklo!

      Vymazat
  2. Andrejko, mám tu pro Tebe háčkované ptáčky, tak mi písni do mailu macekie@email.cz adresu. A přeji Ti vše nej... i Tvému muži! Krásné jste to měli. Pa Marcela

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)