pátek 27. května 2016

Mísník - začátek příběhu

Většinou kousky k renovaci nekupuji, ale dostávám a nebo zachraňuju. Ale tentokrát mě zaujal inzerát na Bazoši. Nedaleko mého bydliště prodával pán tuto skříňku


Láska na první pohled. Uprosila jsem tedy mého muže a jeli jsme se na ní podívat. Skříňka už byla vystěhována na dvorku před domem. Její stav potvrzoval tvrzení její majitelky která říkala, že ještě před týdnem v ní byly kompoty a marmelády :-)

Bohužel při dalším pohledu bylo jasné, že skříňka není úplně v dobrém stavu. Už cena 500Kč mě měla varovat. Dlouho se to ve mě pralo. Pět set korun sice není moc, ale taky ne málo na to abych domu dovezla dříví. Vzhledem k tomu že jsem se opravdu reálně obávala toho že skříňka nepřežije naložení... a když naložení ano, převoz už ne... Po hodině už to vypadalo, že se na tom shodli všichni zúčastnění včetně pána co ji na inzerát nabízel. Ten řekl, že ji tedy rozštípe a spálí. Smutně jsem tedy nasedla do auta a v tu chvíli na mě padla lítost z toho že ji nedokážu zachránit a že můj muž se mnou nadšení pro skříňku nesdílí a neubránila jsem se slzičkám. Když to můj muž viděl, tak se vrátil, pánovi dal stovku na pivo a skříňku naložili. Mě bylo tááák trapně! Když jsem pánovi na rozloučení podávala ruku, jen s velkým sebezapřením jsem se mu podívala do očí. Myslím že pán na mě vzpomíná ještě teď :-)

Pak jsem se už jen modlila ať to nedrncá a ať není po otevření dveří dodávky na prkýnka. I když teď po těch třech letech je mi jasný že i prkýnka bych dala dohromady :-D

Skříňka přežila. Až na vyvrácení dvířek.


Ťapinka to musela hned zkontrolovat :-) Pak jsem skříňku uložila na delší čas do skladu a do letoška čekala na první pokusy o znovuzrození.

Skříňka stála evidentně u vlhké zdi a tak je zespodu a zezadu dost ohnilá. Prozatím je podložená, ale je mi jasné, že zadní část bude třeba nahradit. 


Na skříňce je několik vrstev barev. Zvláště ta zelená se mi moc líbí a musela být pěkná.


Ale jelikož se mi nehodí shabby stav, je třeba ty vrstvy barev opálit. I když pokud by se skříňka jen očistila, měla by taky svoje kouzlo.


Skříňka je krásná především pro své detaily, ale při opalování a louhování je to profilování peklo!


Prozatím a asi ještě na dlouho jsem ve stavu opalování barvy. Následovat by mělo louhování, ale to ještě potrvá :-)

6 komentářů:

  1. Andrejko, držím palce v renovaci. Tyto staré kousky také miluji. Určitě se vyloupne do krásy. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :-) Obávám se že u téhle renovace budu potřebovat podporu víc než kdy jindy.

      Vymazat
  2. Andrejko - ta bude krásná - až bude hotová !! Držím palce, aby se renovace moc neprotahovala a nebyla moc komplikovaná ;)
    Renča

    OdpovědětVymazat
  3. No teda, ta je krásná! a ta prace bude stát za to!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale bude to hodin, co na ní nakonec strávím :-) Snad si na ní "nevylámu zuby" :-)

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)