Špekáčky nakládané do octa jsem pomáhala taťkovi dělat už jako malá holka. Teď je dělám pro taťku já ;-) Tomu se říká koloběh života :-)
Taťka dělal takovou jednoduchou verzi. Rozřezával špekáčky podélně na půlky a ty skládal do sklenice a vrstvy prokládal na plátky nakrájenou cibulí. špekáčky ve vrstvě vždy popepřil a celé to pak zalil octem ředěným dvěma díly vody.
Já je tímto způsobem dělám pro taťku, ale pro nás a nebo jako dárek pro někoho je dělám po svém.
Kupuji kvalitní masové špekáčky. Ty taktéž rozřezávám po délce na půlky. Jednu půlku pomažu feferonkovou pastou (používám feferonky utřené ze solí - dovoz z Maďarska). Na to položím plátky česneku. Na druhou půlku položím cibuli nakrájenou na plátky a na ni nandám vrstvu sterilovaného zelí. Jediné zelí které kupuji je místní Klokotské zelí z Dražic. Chuťově lepší zelí jsem nejedla!
Po té půlky k sobě přiklopím a propíchnu šikmo párátkem, aby se mi při vkládání do sklenice nerozsypaly.
Když naplním sklenici, svařím si Deko pro nakládání s octem dle návodu a ještě teplým nálevem zaliji. Zavíčkuji a nechám zchladnout. Po té je ideální nechat tak týden odležet, ale i po třech dnech se dají jíst :-D Netrpělivost je moje slabá stránka :-)
Jelikož jsou utopence vhodný dárek pro muže, vymyslela jsem si etiketu aby získaly dárkovější vzhled ;-)
Zdravím :-), vypadají jedle. Stále se na ně chystám a nějak né a né se do nich pustit. Dobrou chuť!!!! Kája.
OdpovědětVymazatAhoj Kájo. Určitě se do nich pusť ;-) Důležité je sehnat kvalitní špekáčky a pak nechat pár dní odležet. Pak je to na ideální "trvanlivá" pochutina na občasné mlsání ;-)
VymazatZdravím, utopence taky vyrábíme, používám nálev z Deka a cibuli, feferonku dávám sušené kousky. Se zelím jsem to ještě nezkoušel, dík za tip :)
OdpovědětVymazatA s tou trpělivostí jsme na tom stejně :)
P.
;-) :-D
VymazatUtopence nakládáme, rádi a ve velkém, jen nějak nestíhám dodržet delší lhůtu na odležení, tři dny je pro mne a syna maximum :o). Se zelím jsem je ještě nikdy nezkoušela, takže si recept ukládám a díky.
OdpovědětVymazatÁla
:-D I já bych je nejraději jedla hned. Mám na to vymyšlenou psychologickou berličku! Nakládám je v týdnu a říkám si že o víkendu už je budu moci jíst. Dám je mimo dosah očí a díky pracovnímu režimu se mi to většinou daří na ně zapomenout ;-)
VymazatAndrejko, dělám je trochu jinak, tak proč nevyzkoušet tu tvou verzi.
OdpovědětVymazatDěkuji a zdravím, Helena
A jak je děláš ty?
Vymazat