neděle 27. listopadu 2016

Nejlepší vánočka

Včera jsem byla s kamarádkou na kreativní akci jejíž součástí byla mimo jiné soutěž o nejlepší vánočku. Mám ráda tyhle akce, kde šikovní lidé prodávají své výrobky a na téhle byl i povedený doprovodný program.


Po příchodu jsme si prohlédly zboží některých prodejců. Kamarádka byla pozvaná do hodnotící poroty a mě požádala, jestli se postarám v té době o její děti, takže pak šla ochutnávat a já s dětmi prošla stánky podrobněji. Taky jsme nechali Elince na obličej namalovat její oblíbenou Kittinku.


Zboží prodejců jsme si prohlédly důkladněji a něco i nakoupily.


I mě se podařilo ochutnat kousek od každé z celkem třinácti soutěžních vánoček. A jak jsem tak ochutnávala, řekla jsem si že musím druhý den taky upéct vánočku :-)

A tak se i stalo :-)

A jelikož moje fotka na instagramu a MS měla velký ohlas, přidávám sem na blog i recept podle kterého jsem ji dělala a pár typů jak na ni.

Jako každé kynuté těsto dělám i těsto na vánočku z kvásku. Kvásek si připravím ze 100ml teplého mléka, 30g rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky. To celé zamíchám a nechám na teplém místě.

Než kvásek vzejde proseji si do zadělávací mísy půl kila kvalitní hladké mouky. Já používám osvědčenou dvounulku která má vyšší podíl lepku a tak je těsto z ní pěkně plastické. Do mouky přimíchám 80g cukru krupice, dvě lžičky vanilkového (ne vanilínového!) cukru a cca půl lžičky nastrouhané citronové kůry. Té nedávám moc, nemám ráda když je vánočka moc navoněná a používám kupovanou sušenou kůru. V této směsi udělám důlek a do něj naliji 100ml vlažného mléka, 100g rozpuštěného tuku (klidně můžete použít Heru), jedno celé vejce a jeden žloutek a nakonec vliji kvásek. To vše s láskou a poctivě zamíchám a míchám a míchám než mi dojdou síly :-D

Po té těsto vyklopím na pomoučněný vál a uhnětu bochánek, který vložím zpět do mísy a tu dám na teplé místo ke kamnům, nebo na topení. Je důležité aby těsto neoschlo, takže ho přikrývám potravinářskou folií.


Po té co vykyne (cca zdvojnásobí svůj objem) bochánek vyklopím na vál a rozdělím na 8 stejných dílů. 
Kdo chce, může přimíchat předem namočené rozinky, já dělám i bez rozinek.

Jelikož nejsem "žádný béčko" :-D tak pletu vánočku z devíti pramenů, ale vrchní dva prameny dělám tenčí.

Tuším že postupů pletení spodního patra je více. Pokud by někoho zajímal můj postup zkusím ho popsat, ale jinak je na YT spousta videí, podle kterých to jistě zvládnete :-)


Důležité je prameny neutahovat a plést s láskou :-)
Po té co je spodní patro upletené, přendám cop na plech, malinko ho pomačkám a potřu rozmíchaným bílkem s trochou vody.

Prostřední patro ze tří zvládne každý ;-) Poslední díl co zbyl si rozdělím na dva a vyválím tenčí prameny, které jen přetáčením přes sebe zamotám a po potření druhého patra položím nahoru.

Nakonec celou vánočku potřu bílkem, posypu mandlemi a nechám ještě chviličku na teplém místě, aby zpět získala svou nadýchanost. Po té vložím do trouby rozehřáté na 180st. a zapnu horkovzduch.

Po cca 10minutách stáhnu na 160st. a dopeču do zlatova. Nemám ráda, když je moc upečená. Raději méně, než více :-)


Takhle vypadá, když se upečená pocukruje. Většinou si pohled na ní nevychutnám dlouho. Mizí ještě teplá :-)

Přeji vám krásnou první adventní neděli :-)

6 komentářů:

  1. vánočka voní i na fotce :)!!
    Klidný advent, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by se mi ta fotka tak povedla? :-D ;-) I tobě a tvé rodině poklidný advent Pavle :-)

      Vymazat
  2. Ta se povedla. Přímo láká k ochutnání
    Hezký večer
    Stáňa (http://werka13.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
  3. Užili jste pohodovou sobotu. Vánočka vypadá úžasně. Vánočku jsem ještě nikdy nepekla.
    Užij si krásný adventní čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? :-) No tak to neváhej zkusit, nic na tom není ;-) Koukej jak se povedla mě ;-)

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)