úterý 13. září 2016

Na zahradě je stále dost práce

Nevím jak vy, ale já už začínám být z té práce na zahradě letos unavená...

Před dvěma roky si rodiče mého muže pořídili zahrádku. Bohužel krátce po té jim zdraví nedovolilo se o ni starat a tak nám k naší zahradě přibyla ještě starost o "externí" zahradu.

Loni tam byly vysazeny rajčata, cukety, lilky aj. a tam bylo třeba tam jezdit zalévat. Ve výsledku kdyby jsme si tu zeleninu koupili na trhu, vyšla by jistě levněji :-(

 Letos poprvé máme skleník a rajčata a papriky jsem tedy vysadila do něj, abych nemusela denně jezdit zalévat. Okurky se mi loni dobře dařily u jižní zdi domu, ale letos jsem se dala do skleníku, což byla asi chyba, příští rok jim najdu zase místo venku, ve skleníku je to nepřehledná džungle!

Rajčata také jednu chvíli vypadala že mají nade mnou přesilu, až jednoho dne přijel brácha s rodinou na návštěvu a místo posedávání si vzal nůžky a skleník mi vyplenil :-D Vypadalo to hrozně, ale je pravda že kdyby nezasáhl, tak bych asi z úrody nic moc neměla a ta džungle by mě odradila od práce ve skleníku.

Já jsem kozel zahradníkem, co všechno co se zahrady týká dělá systémem pokus omyl a nebo kdo co poradí, nebo co vyčtu na internetu. Učím se za pochodu řekla bych :-D

O zpracovávání úrody z letošního roku ještě článek chystám, ale chtěla jsem se vám pochlubit zástěrkou, kterou používám na zahradě a která mi práci hodně usnadňuje.


Nápad na ušití zástěrky vznikla už asi před třemi roky, když se rodila naše zahrada kolem domu. Pořád jsem řešila "kde mám ten provázek", "kam jsem položila ty nůžky", "kde zůstal mobil" "hepčí, potřebuji kapesník" :-D A tak jsem si postupně zapisovala co bych vlastně potřebovala mít u sebe. Když totiž pracuji na zahrádce v létě často nemám na sobě nic co by mělo kapsu a tak jsem navrhla zahradní zástěrku.

Zástěrka prošla jistým vývojem. Tvar i velikost bylo třeba vychytat, aby nelichotivě neodstávala. Umístění kapes a úchytek bylo vymyšleno tak aby při práci věci v kapse nepřekáželi třeba při ohýbání.


Nejsem první, kdo zahradní zástěrku vymyslel, ale tahle je mnou vymyšlená a ke spokojenosti mé a nyní už i mých kamarádek používaná :-)

Kdo jezdíváte na výstavy ohledně zahradničení jistě znáte nějaké výrobce oděvů vyvinutých speciálně pro práce na zahradě. Funkčně se mi moc líbí například výrobky firmy Engelbert strauss, která se sice specializuje obecně na pracovní oděvy, ale řadu zahradního oblečení má také pěkně propracovanou do detailů.


Spousta kapes, odvětrání a nepromokavé části na kolenou a pod.


Já mám od této firmy zástěru s laclem na keramiku. Při točení na kruhu je člověk špinavý raz dva :-D

A další neopomenutelnou věcí která je nezbytná pro komfortní práci na zahradě jsou kvalitní rukavice. Někdo tvrdí že s rukavicemi dělat nemůže, já zase nemůžu v práci ukazovat ruce zničené prací na zahradě :-)


Máte někdo zkušenost s těmito od Mountfieldu? Sahala jsem na ně v obchodě a jsou příjemné, ale nevím zda se brzo nerozpadnou... Přece jen kvalita zn.Mounfield...

Jak to máte vy? Máte při ruce vše potřebné co na zahradě používáte? Máte speciální oblečení na zahrádku? Používáte kvalitní rukavice?

6 komentářů:

  1. Ja tiež patrím do tej skupiny čo nevedia v takýchto rukaviciach robiť...nemám cit :) preto používam klasické gumené "chirurgické" rukavice. Ruky sa nezašpinia, a cit mám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako ty co se používají ve zdravotnictví? Tak ty bych asi brzy roztrhala. Mě nejde jen o špínu, ale i takové ty drobné oděrky.

      Vymazat
  2. Jsou fajn,jsou vyšši,takže ok.Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo a vydrží tedy? Ta kůže je příjemně jemná, tak jestli je i odolná třeba trnům z růže či ostřejším kamínkům v zemi...

      Vymazat
  3. Ahojky, já taky tedy používám chirurgické, klidně si nasadím i dvoje, v jiných rukavicích "nepracuji", i když je fakt, že na hrubou zahradní práci nejsou, zdravím Margit

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)