pátek 16. září 2016

Táborská setkání 2016

Musela jsem prohledat svůj blog, protože jsem si myslela, že jsem v minulosti už o táborských slavnostech psala, ale nenašla jsem, takže...


Tento víkend, jakožto každý rok v půlce září, se v husitském Táboře konají historické slavnosti. Celé město, nejen historická část s několika náměstími propojenými křivolakými uličkami tento víkend ožívá historií první poloviny 15. století jako připomínka doby vzniku města.

Oslavy začínají už dnes večer kostýmovaným průvodem, kdy je husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova doprovázen početnou skupinou svých věrných bojovníků. Za rachotu bubnů, pokřiků "Žižka je náš bratr věrný..." a světel pochodní se průvod z centra města přesune na náměstí, kde je slavnost oficiálně zahájena. Tento noční průvod je velmi emotivní a stojí určitě za to přijet do Tábora již v pátek.

Po té je možné navštívit i noční středověké tržiště, které díky tmě a světlu ohňů má také úplně jinou atmosféru než další dny přes den. Tam je možné ochutnat dobové pokrmy jako třeba pohankové či zelné placky, chleba se škvarkama a nebo popít medovinu.


Sobotní dopoledne patří zejména dětem a opět trhům, které jsou rozprostřeny hned na třech náměstích.


Odpoledne je na programu třeba rytířský souboj na koních. Sledovat tu nádhernou souhru koňů se svými jezdci je moc pěkné. Tedy když to nevidíte tři roky po sobě, to už je pak otrava :-D

Historické slavnosti jsou doplněny v pátek a hlavně v sobotu koncerty známých zpěváků a kapel. Letos se těším třeba na sobotní vystoupení skupiny Jelen.

V sobotu nebude chybět ani ohňostroj nad vodní nádrží Jordán.

Loni poprvé byla do programu zařazena žebrácká ulička. My jsme ji nestihli, ale z doslechu vím, že měla velký úspěch, takže letos ji chci také projít :-)


Neděle je ve znamení doznívajících slavností. Poslední možnost navštívit dobové tržiště a podívat se na vybrané památky, kde je vstup zdarma.

Kdo by jste o návštěvě Tábora tento víkend uvažoval, tak tady je program slavností. A dejte mi vědět, ráda poznám své čtenáře osobně ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)