úterý 20. září 2016

Merkur

Stavebnici české výroby Merkur zná v Čechách snad každý.


Myslím že každý z nás, pokud jste jí neměli doma, tak jste se s touto kovovou stavebnicí v dětských letech alespoň setkali.


V muzeu v Polici nad Metují, v "rodišti" Merkuru, si můžete prohlédnout několik stovek unikátních modelů, postavených právě z Merkuru.


Vystavené modely jsou převážně dílem Jiřího Mládka, který je největším sběratelem této stavebnice v Česku a jehož model "Ocelového města" je od roku 2008 zapsaný v Guinessově knize rekordů. 

Na výstavě jsou k vidění významné české stavby jako např. Ještědský vysílač, Petřínská rozhledna, hrad Karlštejn... ale i několik známých evropských staveb. 


Mezi dalšími exponáty jsou například Wichterleho čočkostroj, obří Ježek v kleci, funkční tiskárna, rypadlo jeřáb. Různá letadla, traktory, mosty, železnice... Každý si najde to své. Kamarádky přítel se tam u jednoho exponátu rozzářil jak malé dítě u vánočního stromu a prohlásil "tohle jsem vždycky chtěl mít doma" :-D 


Návštěvníci si v herně muzea mohou pod heslem "Kdo šroubuje, nezlobí :-)" pohrát a dokonce na místě mohou postavit svůj vlastní model a ten pak vystavit mezi ostatní.

Výstava zahrnuje celou historii této oblíbené stavebnice, nejstarší vystavené exponáty se datují až do doby kolem roku 1920. A co mnozí nevědí, děrované kovové dílky se u nás vyrábějí dodnes. Podzim je ideálním časem na víkendové rodinné výlety, takže kdo máte stavebnici Merkur rádi, určitě si do Police nad Metují udělejte výlet :-)


Možná by bylo zajímavé udělat průzkum kolik dětí tato stavebnice ovlivnila natolik, že se rozhodli jít studovat strojní průmyslovku :-) Já si třeba myslím, že mě stavebnice Lego ovlivnila, protože už jako malá jsem pečlivě skládala jednotlivé dílky do vazby, abych to měla staticky tuhé a rozčilovala se, když to někdo nedělal :-D Pro ty co nevědí, tak mám vystudované pozemní stavitelství ;-)

9 komentářů:

  1. Tak toto je najobľúbenejšia hračka môjho muža a odkedy sa nám narodil vnúčik odvtedy sa pozerá ktorú stavebnicu by kúpil. Inak nie je to lacná záležitosť, ale už sa teší ako bude s malým stavať. Zatiaľ sú ešte len pri kreslenej rozprávke Pat a Mat a v dielni mu ukazuje svoje nástroje, ale čas ide veľmi rýchlo a už vidím v obyvačke roztiahnutú stavebnicu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) To je hezký ;-) čas plyne opravdu rychle a co nevidět bude tvůj muž zase stavět, tentokrát s vnoučkem ;-)

      Vymazat
  2. Naši kluci mívali Merkura :o)). Koupili jsme i vnukovi, ale neoslovila ho, má raději Lego - bohužel.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle muzeum jsem navštívili už několikrát, je super!
    Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Několikrát?! :-o :-) A mění se jim ty vystavované modely? Vím, že jsou po ČR různé putovní výstavy Merkuru, ale nevím zda exponáty na ně zapůjčují v Police, nebo jsou to jiné exponáty...

      Vymazat
  4. jj Merkur - hračka dětství mého muže, ještě máme doma pár původních krabic, bohužel i naši kluci dali přednost legu, měj se krásně Margit

    OdpovědětVymazat
  5. To musí nadchnout každou generaci.
    Hezký podzim.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  6. Krásné věci, taky jsem ji měla ráda.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)