úterý 30. srpna 2016

Pizza na ohni

Že dělám domácí pizzu už víte.
Dlouho jsem v hlavě nosila nápad zkusit ji udělat v krbu na kameni. Říkala jsem si že by to mohlo být podobné jako z pece na dřevo.

A opravdu ano! Je výborná!
Zkusili jsme ji teď o víkendu.


Když je teplý letní den a jsme doma, tak trávíme čas na zahradě a pod pergolou snídáme, obědváme i večeříme. A pizza si myslím je ideální letní večeří.

Jak jsem psala v receptu, používám na pizzu speciální vysokolepkovou mouku, takže těsto jde krásně vytahovat v ruce.


Když jsem před mnoha lety byla v Londýně, viděla jsem poprvé a naposledy v řetězci pizzerií zvané Pizza Hut že v okraji pizzi byl uvnitř zapečený sýr. Jestli se nepletu, je to jejich specialitka, nikde jinde jsem se s tím nikdy nesetkala! 

A jelikož je to moc dobrá vychytávka, zkusila jsem ji i u nás doma ;-).



Můj muž má nejraději sýrovou pizzu na smetanovém základu a když je takto vyvýšený okraj, alespoň smetana nevyteče.


Na smetanu pokladu kolečka cibule pro lepší chuť. Na to nastrouhám goudu a pak doplňuji sýry které mám zrovna v ledničce. Vždycky se z legrace ptám, zda chce "tre, quattro nebo cinque formaggi" :-)


Po té jsem pizzu i s alobalem přenesla na rozpálený kámen a zavřela krb. Za cca 10minut byla pizza hotová.


Krásně zlatavý okraj a ta vůně... I chuťově byla díky této tepelné úpravě jiná, lepší ;-) Dokud nám počasí dovolí, nebudu ji dělat jinde než v krbu :-)

10 komentářů:

  1. Ahoj, jaký máte krb? Jde uzavřít? A peklo se jen na rozžhavených uhlících?
    Dík, Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Pavle. Na první fotce je vidět jak se pizza pekla. Je to pečené na kameni (žulová deska), která je nahřátá. A ano, jak jsem schválně zmiňovala v textu, je to pečené v uzavřeném prostoru krbu (jinak si myslím že by to nemělo tu správnou kůrku) ;-) Jestli budeš zkoušet dej vědět jak se povedla vám ;-)

      Vymazat
  2. No, mňam! Hned bych ochutnala. I u nás platí čím více sýrů, tím lepší .o)
    Andrejko, měj hezký večer. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak až budete mít zase někdy cestu k nám na jih, dej vědět a ráda vás uvidím a uděláme pizzu ;-)

      Vymazat
  3. No to bych si okamžitě dala :o)) a děkuji za inspiraci. Už přemýšlím jak bych to mohla zkusit v plynovém grilu, ve kterém máme jeden roštík plný, tak by se tam možná menší pizza vešla. A sýrovou mám také nejraději Andrejko :o).
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Álo i pro tebe platí pozvání :-) Ráda hostím strávníky kteří ocení dobré jídlo ;-) Pokud budeš zkoušet pizzu u vás doma, dej vědět jak to dopadlo ;-) Určitě to půjde i na plechovém roštu, ale ten kamen má výhodu té akumulace tepla. U ocel. roštu bych se bála připalování.

      Vymazat
  4. Jo, tak ta vypadá móc dobře a musí tak i chutnat. Mňam .........

    OdpovědětVymazat
  5. Jasně, doma na ohni je to nejlepší. Jen my jsme koukali na pergoly na terasu a tam fakt pec na pizzu nedáme. A v klasickém ohništi bych měl strach, že nevyjedu až na 400 °C, aby se to fakt propeklo. Ono je to docela alchymie. A když budete mít víc hydratované těsto, zbyde vám z toho taková zvláštní kejda, na kterou nikdo nebude mít chuť. Ale kamarád má pod pergolou přímo pec na pizzu a to je lahoda! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)