pátek 19. února 2016

Francouzská cibulačka

První cibulačku, kterou jsem kdy jedna byla uvařená mým kolegou na teambuildingu.

Každý rok jsme jezdívali na týden na běžky do Krkonoš. Nemám na to úplně dobré vzpomínky, protože hezké počasí se mi z těch několika dnů, které jsem v Krkonoších za těch x sezon zažila, podařilo jen jednou jedinkrát kdy jsem si užívala krásných výhledů po krajině. Jinak se můj dojem smrsknul na výhled většinou od kůlu ke kůlu, když dobře tak na tři kůly dopředu :-/ A na přežití od jedné boudy ke druhé :-D Situace, kdy jsme na běžkách za tmy s čelovkou sjížděli dolu po sjezdovce, nebo když jsme ve vánici doběhli na první boudu, já jsem z bundy oklepala asi centimetrovou ledovou krustu a tam měli v nabídce na zahřátí jen čaj (žádné jídlo ani polévku), tak ty se snažím zapomenout, ale nedá se to :-D

Na cibulačku, kterou kolega vařil každý rok, ale vzpomínám ráda a tak jí občas dělám i u nás doma.

Kdo neznáte, tak určitě zkuste ;-) Je to snadné.
A kdo znáte, kdy jste jí měli naposledy? :-)


Řídím měřítkem, kolik porcí = tolik větší cibulí nakrájet na kolečka. Používám klasickou kuchyňskou cibuli, ale někdy přidám kvůli barvičce cibuli červenou. Cibuli nechám změknout do doby než začne zlátnout na ceresolu, nebo když mám tak na výpeku z masa.
Cibuli zapráším trochou mouky a zaleji vývarem. Většinou používám z kostky.
Vařím cca 15minut. Za tu dobu si opeču rohlík, nebo toast a nastrouhám parmezán.

Rohlík přijde položit na hladinu polévky a parmazánem se posype. Takže pokud je toast ještě teplý, sýr se zapeče. Já ho většinou opékám v troubě, takže je možné tam i polévku v mističce nechat zapéct. Toust se za čas násákne polévkou a změkne, takže se dá lžící krásně nabírat.


Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. Skvělá a jednoduchá polévka - musím vyzkoušet....jistě ji zařadíme do jídelníčku Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Jednoduchá, nenáročná na suroviny a přes to si člověk pochutná ;-)

      Vymazat
  2. Taky ji dělám, je prostě skvělá!
    Andrejko, přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tobě :-) Děláš ji stejně, nebo něco jinak?

      Vymazat
    2. Ach jo :-( Chtěla jsem ti odepsat že já to moukou jen lehounce zapráším a místo toho si ten tvůj příspěvek smazala :´-( Nevíš jak ho obnovit?

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)