sobota 28. listopadu 2015

Písmena vyřezaná ze dřeva

Mám ráda osobní dárky. Takové dárky, které dárce vybírá s láskou a pečlivě tak aby obdarovanému udělali radost. I proto mám ráda dárky vyráběné.

Od svých kamarádek pár takových dárků mám a mám je moc ráda ♥

Letos jsem se rozhodla pro mého bratra a jeho přítelkyni vyřezat ze dřeva písmena. Iniciály jejich křestních jmen.

Ten záměr jsem nosila už dlouho chtěla jsem si pro sebe a mého muže vyřezat písmena k zavěšení nad postele, ale znáte to o té kovářově kobyle :-D

Už z doby, kdy jsem si je chtěla vyrobit pro sebe jsem věděla, že je důležité vybrat vhodný tvar. Nejen líbivý, ale hlavně vhodný pro vyřezání pilkou a s rovnou spodní částí aby šly třeba postavit na poličku.

Našla jsem se na hromadě prken zbylých z rekonstrukce domečku vhodné širší prkno a nechala ho doma proschnout.

Vytiskla si písmena o potřebné výšce (dané šířkou prkna) v tiskárně a pustila se do práce :-)



Nejprve bylo potřeba prkno očistit od mechu a jiných nečistot a vytahat hřebíky.


Obkreslila jsem si písmena na dřevo a pustila. Vybrat ideální místo není jen tak... Vybírala jsem s ohledem na praskliny dřeva na suky a v neposlední řadě s ohledem na díry po hřebících :-)


Vyřezávání nešlo vůbec tak jednoduše jak jsem si myslela :-/

I když jsem si kvůli tomu koupila nový list pilky aby byl ostrý, zařezával se do dřeva dost ztěžka :-(

K tomu jsem si dřevo nechtěla upevňovat nijak do svěráku či pomocí svorek a tak jsem ho přidržovala. Díky tloušťce prkna to byl trochu zápas :-)


Netrvalo dlouho a první nezdar se projevil v podobě zlomení se již vyříznuté části písmene K. Nevadí, to spraví Herkules :-)


Nevzdala jsem se a vyřezávala dál.

Bohužel písmenko M se mi během vyřezávání postupně rozlámalo podle let na pět kousků. Ale i to jsem poslepovala a doufala, že spoj bude držet natolik, abych písmena mohla finálně upravit.

Měla jsem v plánu kvůli odstranění nátěru bílé barvy a kvůli sjednocení řezné plochy s tou lícovou písmena po vyřezání olouhovat. Což jsem opatrně udělala kartáčkem na ruce.

Po tom co jsem písmena za pomocí louhu odrhla jsem je nechala přes noc usychat u kamen. Ráno mě málem kleplo, když jsem zjistila že písmeno M je rozlezlé jak v komiksu do oblouku. Chtělo se mi brečet. Po té práci, co jsem si s nimi dala to takhle dopadlo? :-(
Ani jsem to nefotila.

Můj muž mě utěšoval tím že i tak je to pěkný a já se přemluvila, že písmenem nezatopím, že ho tedy daruji bratrovi takto (že snad se bude líbit i tak).

Druhý den ráno mě ale čekalo milejší překvapení a to v podobě toho že písmenko se vrátilo do své původní vyřezané podoby. Díky Bohu!

Můj muž mi je pomohl rašplí a pilníkem obrousit v řezné ploše nahrubo a já pak písmenka ručně osmirkovala na čisto.


Výsledek se mi líbí, ale než se dám do výroby dalších musím se z toho otřepat :-)

4 komentáře:

  1. Zdravím :-))), chyba se stala už na samém počátku!!!! Delší strana písmen měla jít po létech, proto se tak písmena štípala. Příště jen otočit...tzn.ty dlouhé strany budou mít kresbu let směrem dolu, ono se to může i tak někde štípnout, ideální dřevo to zrovna není, ale rozhodně to nebude taková očista :-)))). Měj se, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D No a to je právě to co jsem nechtěla ;-) Já vím, že by to tak bylo snazší na řezání a vyhnula bych se tomu že se mi to z toho rozpraskaného dřeva rozkouskuje, ale nebylo by to tak pěkný :-) Chtěla jsem to takhle a z toho starého prkna. Nová mám taky k dispozici, ale dělat z nového staré je taky fuška ;-)

      Vymazat
    2. Je mi to jasné a chápu to, občas taky dělám věci složitě. Takhle to vypadá dobře a z nového by to nebylo ono, K.

      Vymazat
  2. Tie pismenka su uplne super. Uplne sa vidim, ked nieco majstrujem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)