čtvrtek 18. června 2015

Italský dezert - panna cotta


Na svatbě (popisované v nedávném příspěvku) jsme ochutnali kromě jiného i panna cottu.


Panna cotta, česky vařená smetana, je italský dezert. Podobné dezerty ze svařené smetany s ovocem možná znáte možná i z jiných zemí.

Podle Romana Pauluse by neměla příprava panna cotty zabrat víc než deset minut. Lehký krém s vanilkou prý patří do kategorie "minimum práce, spousta radosti". 


Na čtyři menší porce jsem svařila 500ml 33% smetany ke šlehání s 50g cukru a vanilkou. Já použila místo semínek z vanilkového lusku osvědčené koření od Antonína s názvem "voňavé pečení s vanilkou". Do smetany jsem přisypala cca 2/3 pytlíčku želatiny a nechala projít varem a stáhla z plotny.

Nalila jsem do skleniček a nechala ztuhnout v lázni studené vody.


Na vršek jsem použila mraženou směs zahradního ovoce, které jsem nechala v kastrůlku prohřát a se zbytkem želatiny v prášku přivedla k varu. Po té jsem na ztuhlý smetanový základ nalila toto ovoce a opět nechala ztuhnout.

Na ozdobu jsem použila lístky meduňky.


Na tento dezert se ponejvíce používá letní ovocem, ale prý špetka skořice či medu ji dokáže proměnit i v dokonalý zimní dezert.

3 komentáře:

  1. Už jsem ji taky dělala a moc nám chutnala. S ovocem nemá chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtěla bych zkusit i tu "zimní variantu"... I když tohle bylo z mraženého ovoce, takže celoroční použití :-D

      Vymazat
  2. Andrej, panna cotu milují naše děti, budu jim ji muset zase udělat! Měj se krásně! Radka

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)