úterý 14. dubna 2015

Vajíčková tlačenka

Ještě v dozvuku Velikonoc jsem musela zkusit vaječnou tlačenku :-)
Už jsem ji párkrát jedla, ale nikdy ji nedělala. O velikonocích jsem ji někde zahlédla a dostala na ni chuť. Vytipovala recept, koupila potřebnou želatinu a včera se pustila odvážně do výroby :-)

První důležitý bod plánu bylo sehnat želatinu. Doma mám jen ovocné na pečení. V receptech jsem zjistila, že je speciální želatina na vaječné tlačenky a tak jsem se ji vydala shánět. Hned v prvním obchodě měli kupodivu několik různých želatin a i tuhle nazvanou...


Ostatní ingredience jsem měla doma.

čtyři na tvrdo uvařené vejce, 20dkg šunkového salámu vcelku, jednu sklenici moravanky, jednu menší cibuli, lžíce hořčice a pět lžic majolky


Šunkový salám, vajíčka a cibuli jsem nakrájela na kostičky, nakládanou zeleninu jsem nechala celou (původně jsem se chystala ji pokrájet, ale bylo by to moc drobné). Vše jsem smíchala s hořčicí a majolkou a pro chuť to trochu přisolila a opepřila.

Pak jsem se trochu s obavami dala do výroby toho co to vše spojí. Návod na zadní straně pytlíčku jsem si přečetla dokonce dvakrát, abych se ujistila že vše chápu :-D Povařila jsem nálev s půlkou kostičky masoxu. Po tom co vše prošlo varem jsem odstavila kastrůlek a za stálého míchání jsem přisypávala želatinu v prášku. Kdo děláváte takovouhle tlačenku, jakou používáte želatinu?

Trochu jsem mi to zdrcávalo, tak jsem míchala rychleji. No nebudu vám lhát, v téhle chvíli jsem měla celkem velkou obavu že to celé skončí nepoživatelné :-D
Ale dodala jsem si odvahu a vše přilila k nakrájenému a zamíchala.

Celkové množství bylo větší než jsem čekala, takže srnčí hřbet velikostně nestačil a tak jsem zbytek nalila do alobalové vaničky.
Pěkně to vypadá nalité do bábovkové formy, ale to třeba někdy příště ;-)


Pak jsem s obavami dala tlačenku tuhnout do lednice. Překvapivě už cca za dvě hodiny byla ztuhlá. Vlastně bych měla napsat že byla "překvapivě ztuhlá", protože když jsem ji do lednice dávala, měla jsem rozporuplné pocity :-)

Dnes ráno jsem se k tlačence rozhodla vyzkoušet recept na rohlíky, o který jsem v týdnu požádala po shlédnutí fotky na jednom webu.

Recept byl koncipován na domácí pekárnu, ale to nebyl problém si upravit. Z cca 130ml vlažného mléka, 1/2 lžíce cukru, lžíce mouky a půl kostičky droždí jsem si připravila kvásek. Hladkou mouku (230g) jsem smíchala s rozpuštěným sádlem. Neodhadla jsem váhu 40g sádla a dala ho asi dvakrát víc, takže příště bude stačit tak vrchovatá lžíce, max. dvě.


Po smíchání všeho v těsto jsem vyválela +- obdélník a ten rozdělila na 8 trojůhelníčků. Pak jsem zatočila v rohlíčky. Ty jsem nechala chvilku kynout a pak potřela dle návodu teplým mlékem a posypala trochu hrubou solí. Pak jsem dala na 10 minut péct do vyhřáté trouby.


Upekly se krásně do zlatova.


Obojí se povedlo a dohromady to byla ňamka!

6 komentářů:

  1. Andrejko, rohlíčky máš parádní a tlačenka se ti taky povedla. Dělám ji, jen trochu odlehčenou verzi - určitě bez toho masoxu a místo majolky dávám bílý jogurt, někdy i kostičky goudy a zelené bylinky.
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha! Díky za tip, majolku určitě příště vyměním za jogurt. A želatinu kupuješ jakou? Nálev přivádíš k varu, nebo jen zahříváš?

      Vymazat
  2. Mňam nerobím to, ale určite to vyskúšam :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je dobrot .... a skvěle vypadají:-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)