sobota 1. února 2014

Chinois (brioche à la crème patissière et raisins)

Včera jsem brouzdala po netu a hledala nějaké zajímavé informace ohledně míchání keramických glazur a nevím jak, ale došla jsem na stránky Pradobrot, kde jsem našla recept na výborně vypadající dobrotu. Měla jsem doma zrovna čerstvě koupené droždí, víkend před námi, takže jsem dnes ráno vstala a začala chystat francouzský máslový koláč :-)


Nejdříve načetla co bude potřeba, při čemž jsem prostudovala postup a proběhla i odkazy na jiné recepty co se v detailech lišily.


400g hladké mouky
50g cukru
2 celá vejce
90g rozpuštěného másla
kvásek ze 100ml mléka, 20g droždí, lžíce hladké mouky a lžička cukru

Kvásek mi na kamnech během chviličky krásně vyběhl. 


Po smíchání uvedených surovin necháme těsto kynout na teplém místě.
Překvapilo mě jak šlo těsto poměrně dobře vyválet.

 

Zatím co mi vyválené těsto dál kynulo jsem se pustila do krému.

Smícháme 300ml mléka, 30g hladké mouky, 75g cukru, dvou žloutků a vanilky. Necháme chviku odležet.

Jelikož mytí nádobí není moje hobby, zvolila jsem úspornou verzi přípravy krému v mikrovlnné troubě :-) Na vyšší výkon jsem po půl minutě míchala a za 2,5minut jsem měla krém hotový.

Do krému jsem použila osvědčené koření "Pečení s vanilkou". Ta vůně a chuť... Doporučuji nešidit recept vanilkovým curem, ale použít opravdovou vanilku. Ty černá zrníčka jsou nenahraditelná.


A jelikož nemám moc ráda rozinky a taky jsem je momentálně neměla, tak jsem zvolila improvizaci a krém posypala rozdrcenými lískovými oříšky a rozstrouhanou čokoládou.


Jediný moment kdy jsem znejistila byl, když jsem motala závin a on se mi začal rozplizávat do plochy. Ale já to nevzdala a výsledek se dostavil dle očekávání.

Pečeme v rozehřáté troubě 10min. a po té snížíme na 160 st. 20min.

Myslím že i vzhledově to ujde :-)


Jen pro příště plánuji ubrat na cukru, na můj vkus to bylo až moc sladké.

Kdo by jste si chtěli přečíst francouzský recept, tak můžete třeba tady.

3 komentáře:

  1. Vypadá to krásně:o)
    Rozplizávat se to začlo asi proto, že náplně už bylo moc, ale na kráse a hlavně chuti to určitě neubírá ani trochu:o)
    A cukru do krému nakonec taky dávám míň, jen jsem to zatím zapomněla upravit, díky za připomenutí:o)

    OdpovědětVymazat
  2. Hmm... hned bych si kousek dala:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)