neděle 26. března 2017

Křesla uvnitř pérová k renovaci

To jsou ona. Dvě křesla která jsem si včera přivezla po prarodičích spoluhráče mého muže.


Křesla s dřevěnýma područkama a pérovou konstrukcí uvnitř.

Nebyla bych to já (pečlivka) abych křesla nezačala rozebírat. Z renovací starého gauče mé kamarádky Ivanky ze slepičárny jsem tušila že na pérové konstrukci bude vrstva sena a to v bůh ví jakém stavu, takže jsem postupně začala rozebírat.


Prvně jsem začala povolovat viditelné šrouby co drželi dřevěné područky, ale dopředu mi bylo jasné že ještě drží v konstrukci opěráku a tam budou dostupné až zevnitř.


Proto bylo dalším postupem odkrytí zadní části opěráku. hřebíček po hřebíčku jsem vytahovala a odkryla tak sololitovou desku. V tu chvíli mi bylo už jasné, že stávající čalounění není původní. A to hned z několika důvodů. Kvalita provedení čalounění i pozůstatek vláken látky půvondního atd.

Po odhalení pérové konstrukce opěráku jsem se dostala ke šroubům co drželi područky.


Původní potahovou látku jsem si samozřejmě schovala jako šablonu pro novou, kterou budu muset vybrat. Škoda že před týdnem kolega z práce objednával docela hezkou potahovku a ptal se mě jestli by se mi taky nehodila :-/ Kdo mohl tušit že za týden ji budu potřebovat :-D


Pod čalouněním se mi naskytl nevábný pohled na látku prožranou breberkami, kterým se evidentně líbilo i ve vrstvě sena pod ní. Vše šlo nemilosrdně do kamen. Blééé :-(


Křeslo je už téměř rozebráno na prvočinitele, ale ještě ho čeká deratizace pérové části. co kdyby náhodou...

A pak začne fáze dvě a to dávání nové šance starému křeslu :-)

13 komentářů:

  1. Toto je moja parketa, takže sa teším na výsledok. Musim pozriet co su to breberky. Drzim palce nech dobre vyberies latku, ja uz vyberam pol roka a nejak nie som spokojna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Miluju, jak si rozumíme a přes to občas obě musíme sáhnout po slovníku :-D ;-) Pochopila jsem správně, že taky pracuješ na nějakém křesle? Poradíš čím nahradit původní vrstvy nad pérovým jádrem? S výběrem látky to tuším bude na dýl. Musí mi něco padnout do oka. Představu mám, ale ještě je otázkou dostupnost a cena :-)

      Vymazat
    2. Andrejka, použiť klasický molitan a na to hrubší vatelin. Mam na blogu niekde také zeleno-tyrkysove kreslo, z ktorého som musela vyhodiť aj polámané pružiny, tam som použila miesto pružín polystyrén, potom molitan, vatelin a je to super. (Hoci teraz by som dala tenší polystyren a hrubší molitan, tak by to bolo 100 percentné). Dobre sa na tom sedí, dobre to vyzera. Vieš, tie staré struny sú veľakrát už veľmi mäkké a sadneš a zapadneš do kresla až po zem.

      Vymazat
  2. Pozrela som, fuj, nechaj vsetko vonku dlho rozobrate. Možu byt aj vo vrchnej latke. Slniecko, mráz a dazd to mozno spravi. a savo by som nastriekala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mě zbyl jen ten pérový základ, takže to jen proženu wapkou a nechám uschnout na sluníčku. Ty vrstvy nad ním budou nové.

      Vymazat
  3. Není nad tyto stará křesla. V těch se aspoň pohodlně sedí. Už se těším až je zrenovuješ.

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem zvědavá na výsledek, bude to ale náročná práce.
    Zasílám odkaz na látky, třeba si nějakou vyberete, dodávají i čalouníkům a starožitníkům.
    http://www.kolovrat.cz/kontaktni-udaje.html
    Je to český výrobce, dokonce z jižních Čech, ale toho asi znáte.
    Mějte krásný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, znám ;-) Díky za podporu, budu se snažit vás nezklamat a dlouho nenapínat ;-)

      Vymazat
  5. Zdravím, jsem zvědavá :-))). Taky jsem měla tyto křesílka v plánu zrepasovat, ale tchán je pilkou rozebral dřív než jsem došla. Rád řeže věci co nejsou po nich, ale z dob co pamatuje. Mám ještě jiná, ráda kouknu na výsledek a ráda si přečtu čemu se vyhnout. Ať se daří, Kája.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kájo :-) To co píšeš o tchánovi je mi líto, hlavně to že to nebyla ojedinělá akce :-/ Ale jak píšeš, máš jiná na kterých se budeš moci realizovat ;-) Díky za podporu ;-)

      Vymazat
  6. Obdivuju všechny, kteří se do takových renovací pouští. Těším se na výsledek D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, jsem obdivována :-D Hele, nemyslíš si že jsem blázen, že ne? ;-) :-D

      Vymazat
  7. strašně by mě zajímalo, jestli se podařila fáze dvě. Přemýšlím, co se při takové renovaci potom dává mezi ta péra?

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)