pondělí 9. ledna 2017

Staročeské lokše

Každý rok se druhý víkend v září konají v Táboře historické slavnosti věnované době středověku.
Chodíme na ně každý rok a to nejen kvůli programu a dobovému trhu, ale i kvůli dobovým dobrotám.

Většinu z nich jsem už zařadila i do našeho jídleníčku. Jako třeba lokše, což jsou plněné bramborové placky. Lokše lze dělat na sladko třeba s povidly, nebo na slano jak je mám ráda já. Dělám je na tři způsoby.

Jedna z nich je potřít placku česnekem a do placky zabalit tenkou pikantní klobásku. Ideálně opečenou.


Další možností je naplnit placku směsí domácí vyuzené slaniny s cibulí a s trochou zelí.


A pro vegetariány mám taky moji oblíbenou variantu a to potřenou česnekem a měkkým tvarohem (z vaničky) a posypané oblíbenými bylinkami.

A teď jak na placky jako takové.

Uvařím brambory ve slupce. Nechám je schladnout, oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Jako na bramborové knedlíky. Osolím a posypu hladkou moukou. Těsto zpracovávám rukou, tak jako na knedlíky :-) Mouky dávám tak akorát. Těžko by se mi psalo množství, protože záleží na typu brambor, ale řekněme že polovina mouky než je brambor je cca ideální množství.


Těsto by nemělo být tuhé, ale nemělo by se moc lepit na váleček. Z těsta udloubnu vrchovatou lžíci těsto a na hodně pomoučněném válu a značného podsypávání vyvaluji placku co nejtenčí aby se netrhala. 


Na pánvičku jen lehce potřenou sádlem placku opeču dozlatova, pak otočím.


Vyndavám je na talíř a jednotlivé placky skládám na sebe. Až pak je plním.

Tak dobrou chuť vy co budete zkoušet a dejte mi vědět jak vám chutnalo ;-)

9 komentářů:

  1. Andrejko, ty mi tedy děláš chutě. Lokše si vždycky dávám na Slovensku, teď si je budu muset podle tvého receptu udělat.
    Už teď se těším...
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D Já vím, taky to tak mám že občas "slintám" u obrazovky ;-)

      Vymazat
  2. Andrjko, lokše mne kdysi dávno učila dělat moje babička, ty pravé se pečou na sucho, na tálu kamen. Já je v paneláku pekla na takové plotýnce, položené na plynový hořák na sucho. pak se potírají rozpuštěným sádlem a nebo máslem a skládají na sebe. Na Slovensku jsem je jedla -s husací plnkou, to bylo s husí paštikou domácí. A moje babička ještě dělala jeden druh, pečený tak jak je pečeš ty, ty se vyválejí silnější asi půl cm, ale do těsta se strouhá tvrdý tvaroh. a ty se jedly na slano i studené a nebo teplé přelité omáčkou z jakéhokoliv ovoce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za rozšíření obzorů ;-) Já je peču taky téměř na sucho. Popravdě řečeno toho sádla dávám ani ne na třetinu malé lžičky na velkou pánev. Ale tuhle jsem četla, že by se na teflonové pánvi nemělo dělat úplně na sucho... Ale mouka mi na nich zůstává, takže tak :-)

      Vymazat
    2. Ještě jsem Andrejko nenapsala , že u nás se jim říkalo-patenty.

      Vymazat
  3. Tenké placky - tak jim říkáme u nás - peču je na suché pánvi, potřu rozpuštěným máslem smíchaným se sádlem, srolují se a každý si je namáčí v sirobu:-) ňamka to je, jenom kdo má stát u plotny:-) Zkoušela jsem je na plechu v troubě, ale není to ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teflonové pánvi, nebo s jiným povrchem? A co je sirob si budu muset vygooglit :-)

      Vymazat
  4. U nás sa pečú ku pečenej kačke alebo husi a podávajú sa s červenou kapustou. Mali by sa piecť na sucho a potrieť kačacou masťou. Zbožňujem to. Na trhoch to plnia aj na sladko, makom, orechmi atď. Ale najlepšie je to s husacou pečeňou.

    OdpovědětVymazat
  5. Jojo, vím o tom, že se to dělává i jako příloha ;-) Děláš mi chutě!

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)