úterý 3. ledna 2017

Radost za radost :-)

Už jste někdy s někým něco měnili? Myslím takový případ že se vám líbí výrobek někoho druhého a místo platby za něj se domluvíte na výměnném obchodu. Tedy místo platby za výrobek nabídnete váš výrobek. Říká se tomu barterový obchod.

Na tento styl "obchodování" fungoval už dříve na trzích. Kožešník vyměnil své zboží s hrnčířem. Kdo měl vajíčka, vyměnil je za med a podobně. Nyní existují skupinky na různých webech i na facebooku které spojují lidi se zájmem o směnný obchod.

Mě je tento styl obchodování velmi sympatický. Osobně jsem ho se svojí keramikou, šitými výrobky a jinými výrobky již několikrát zrealizovala :-)


Třeba tyto zvonečky z pediku. Dělala jsem si keramická dna a oplétala je, ale zvonečky si raději nechám vyrobit od někoho kdo má větší trpělivost :-)


Stejné je to s košem pleteným z drátu. Tento a k němu ještě dva jiné jsem získala výměnou. Sama jsem sice drátování také zkoušela, ale nemám na to ideální vybavení a taky cvikem získanou zručnost. Takže raději dám přednost výměně s někým, kdo má řemeslo dobře zvládnuté.

Někdy jsem já ten kdo někoho osloví s nabídkou, jindy je to obráceně. Třeba jako v případě Hanky, která dělá krásné věci ze sušin. Sice nejsem příznivcem "pracholapek", ale jejím krásným výrobkům jsem neodolala a vyměnila s ní třeba tento krásný květináč ve vintage stylu a věnce za keramické ptáčky a koníky, které Hanička zakomponovává do svých prací.



Líbí se mi na tomto, že je to taková dvojnásobná, vzájemná radost. Radost z té věci, kterou dostaneme a radost že váš výrobek udělal radost někomu.

Někdo má třeba zahrádku a má čas na zpracovávání úrody z ní a jiný je zase šikovný na háčkování. A tak se domluví na výměně domácí zavařeniny za něco háčkovaného.

Takže kdo vyšíváte, háčkujete, pletete z vlny či proutí, nebo třeba drátujete a měli by jste zájem o nějakou výměnu se mnou, přihlašte se ;-)

9 komentářů:

  1. Výměnný obchod je dobrá věc.
    Zatím jsem ho nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fajn. Kdo něco umí a může něco nabídnout, vždy najde někoho kdo s ním rád vymění to svoje ;-)

      Vymazat
  2. Vymeba je fajn letos jsem menila jen rybiz a cesnek za jablka a marmeladu z malin a rybizu☺ vyrobky zatim ne je ale super kdyz se nemusi pouzivat obezivo ☺ Mej se krasne Rada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Parádní výměna! Ještě lepší je když je to v místě a nemusí se sponzorovat pošta :-)

      Vymazat
  3. Myslím, že je to fajn nápad. Osobně jsem ještě nevyužila. Pěkný den! D. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak když by se ti chtělo plést a líbilo se ti něco ode mne, můžeme se zkusit domluvit ;-) Potřebovala bych uplést nějaké oblečení na plyšové medvědy :-)

      Vymazat
  4. Andrejko, tak já jsem měnila česnek za med, ale jinak pletu, háčkuju, tak pokud by se ti něco ode mě líbilo, ráda vyměním, hezký den,
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paráda! Koukám i k tobě na instagram a česnek máš taky pěkný ;-) Jak jsem psala výše, potřebovala bych uplést něco na medvědy, tak jestli by se ti chtělo a vybrala by jsi si něco keramického tak se domluvíme ;-)

      Vymazat
  5. Výměnu jsem zatím vyzkoušela jen jednou :-) Měnila jsem háčkovanou berušku a netušila jsem, co ušitého dostanu, ale byla jsem spokojená :-) S Mirkou mám domluvenou ještě jednu výměnu :-) Na své háčkované medvědy dělám oblečky moc ráda, při zkoušení pěkně drží a neremcají :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)