pátek 18. března 2016

Velikonoční mazanec

Děláte na Velikonoce mazanec? A máte speciální rodinný recept?  Děláte stejné těsto jako na Vánočku?


Já jsem na umotání vánočky ještě nenašla odvahu :-D Ale na mazanec jsem dostala chuť minulý týden a jelikož jsem chtěla zkusit udělat omládek ze sladěnky, našla jsem si recept na mazanec od Romana Vaňka.


Ve 115ml vlažného mléka jsem rozpustila lžičku sladěnky, 20g droždí a vše smíchala s třemi lžícemi hladké mouky (odebrané z množství na těsto).

Vše jsem dala na topení které hřálo, abych nahřála misku. Omládek mi vyběhl doslova před očima. Málem jsem nestihla připravit ostatní suroviny.


* 230g hladké mouky
* 100g polohrubé mouky (ze které jsem odebrala 3 lžíce na omládek)
* 60g cukru krupice
* cca dvě lžičky Voňavého pečení s vanilkou od Antonína
* 70g rozpuštěného másla
* trochu citronové kůry (opravdu jen trochu, nemám ráda když je v těstě výrazná)
* celé vejce
* patří tam samozřejmě i 35g rozinek - ty jsem ale neměla :-(


Toto vše jsem smíchala s omládkem a nechala kynout na teple.


Vše šlo hladce :-) Pak jsem bochánek přendala na plech, rozřízla ho do kříže žiletkou, potřela vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem ho na 160st. v rozehřáté troubě cca 20minut. Udávaných je 40-50min, ale to se mi zdá hrozně moc na takové malé množství těsta... Ale každá jistě zjistíte kolik je třeba ;-)

Mazanec byl krásně vláčný a chuťově výborný! Pokud budete mít někdo chuť zkusit, mohu jen doporučit :-)

7 komentářů:

  1. Andrejko, peču! Podle receptu z letitého Apetitu, v dobách, kdy jsem se "bála" kvasnic jsem dělala i tvarohový (taky moc dobrý). Dokonce zvažuji, že zítra jeden upeču, abychom se předjedli :o) Ten tvůj vypadá moc hezky.
    Přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme právě taky měli tréninkový :-D ;-) A teď když jsem psala příspěvek mi můj muž povídal že by si dal mazanec zase :-D Tak nevím, ale na zítra jsem měla v plánu sušenky a la esíčka :-)

      Vymazat
  2. Andrejko, první ptáček zkušební uháčkován. Ale je nějak velký, i když ze sněhurky. Mám pro Tebe přírodné béžovou, tenčí, tak snad vyjdou ptáčci menší. A mazanec dělám taky , i s rozinkama a na vrchu sypu ořechy a mandlema. Však na ně v týdnu dojde, tak recept uvidíš. Ten Tvůj vypadá náramně jedle! Zrovna mám capučínko, docela by se k němu hodil! Marcela

    OdpovědětVymazat
  3. Andrejko, krásně jsi recept (mazanec) nafotila! My mazanec moc nepečeme, ale pečeme pravidelně beránka :-) Pěkný den, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nepeču vánočku, tu kupujeme dobrou, ale mazanec jsem musela zkusit ;-) A na beránka nemám formu :-)

      Vymazat
  4. Určitě jednou bochánek podle tohoto receptu vyzkouším - zatím dělám ze stejného těsta, jako mám na vánočky. A na bochánku kříž dělám pomocí kuchyňských nůžek - tak to dělávala má maminka a vždycky si v tu chvíli na ni vzpomenu. Měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nůžkama? :-o To slyším poprvé :-) Jako ho nastřihnout? Chápu to správně?

      Vymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)