neděle 1. března 2015

Kynuté jahodové koláče s drobenkou

Vylákána slunečným počasím jsem se včera šla projít po zahrádce. Jak jsem tak za doprovodu naší kočičky prohlížela co bude třeba udělat hned jak to počasí umožní, skončila jsem u záhonku s jahodami. Bylo by potřeba otrhat loňské listy a celkově vyčistit záhon. Je to většinou jedna z prvních věcí co na zahrádce připravuji na další sezonu.

Dostala jsem chuť na jahody! :-) Miluju jahody a jelikož mi nestačí sezona sklizně, pravidelně je i zamrazuju na zimu. Právě pro takovéto chvíle, když na ně dostanu chuť :-)


Našla jsem si recept na kynuté koláče a v půl jedenácté se pustila do přípravy.


Na kvásek budete potřebovat
60 g másla
2 lžíce cukru
100 ml mléka
70 ml smetany 
14 g čerstvého droždí = 1/3 kostky (nebo 7 g sušeného droždí)

Rozehřáté máslo rozmícháme s cukrem, přilijeme mléko a smetanu a nadrobíme do něj čerstvé kvasnice. Toto necháme na teplém místě cca 20 minut probublávat.


Na těsto je dále potřeba
360 g hladké mouky
1 lžíce cukru
2 žloutky
velká špetka soli

Do prosáté mouky přidáme sůl, lžíci cukru, žloutky. Pokud nepoužíváme kvásek z čerstvého droždí, přidáme nyní sušené droždí. V mém případě jsem nyní přilila vzniklý kvásek.


Vypracujeme hutnější elastické těsto, které je jen nepatrně lepivé. Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který lehce zaprášíme moukou a necháme jej v misce přikryté utěrkou kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1½ hodiny).

Mezitím si na pánvičce rozpustíme lžičku másla a na ní lehce opražíme strouhanku (cca z větší půlky rohlíku, cca vrchovatá lžíce).

Na drobenku potřebujeme
30 g másla
50 až 70 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce cukru 

Máslo necháme změknout a prsty propracujeme s cukrem a moukou. 

Po vykynutí jsem těsto vyklopila na pomoučněný vál a rozdělila těsto na 12 stejných dílů. Z každého dílku vytvarujeme placičku přibližně ani ne centimetr tlusté. Ty jsem kladla na plech vyložený pečicím papírem. Při tomto množství těsta se vejdou akorát na jeden plech. Plech jsem pak nechala opět na teplém místě. V mém případě je ideální dát je na horní plech krbových kamen, které jsou při udržovací teplotě.


Když vyběhnou nahoru, udělala jsem v nich skleničkou důlky. Na dno každého důlku jsem nasypala trochu strouhanky. Na strouhanku pak přišly rozkrojené jahody. Nejdřív jsem myslela, že budu dávat celé, ale byly dost velké a možná by mi nestačily. Nakonec pak posypat drobenkou a šoupnout do rozehřáté trouby.


Pečeme cca 20min. v troubě na 180°C. Upečené koláče necháme vychladnout a můžeme servírovat.

Během kynutí jsem stihla uvařit oběd a když jsme obědvali, koláče se pekly. Krásně mi to dneska časově vyšlo! Jak jsou koláče chutné druhý den vám bohužel nepovím, protože u nás se po nich jen zaprášilo.

Přesně takovéhle koláče si občas kupuji během pracovního týdne v pekárně jako dezertík po obědě.

11 komentářů:

  1. Věřím, že se po nich jen zaprášilo :-) ... vypadají opravdu velmi lákavě!
    Pěkný den, M.

    OdpovědětVymazat
  2. Andrejko, vypadají úžasně, hned bych jeden ochutnala...
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je jeden z nedostatků internetu :-( Kdyby jsi bydlela poblíž, pozvala bych tě na posezení s kávičkou nebo čajíkem ;-)

      Vymazat
  3. VYPADAJÍ BÁJEČNĚ.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK, VYZKOUŠÍM.
    MĚJTE SE HEZKY.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si Tě našla :-D Koláče vypadají bezvadně, asi se do nich o víkendu s rarachama taky pustíme! Klára

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsem si všimla, že máš také jahodové 😊! Vypadají skvěle, určitě vyzkouším! Hand

    OdpovědětVymazat

Děkuji všem za návštěvu, moc mě těší jestli se vám tu líbilo. Vážím si každého vašeho komentáře :-)