čtvrtek 29. prosince 2016

Vánoce 2016

V tom předvánočním shonu jsem vám ani neměla čas napsat a tak to teď chci napravit a podělit se s vámi o to, jak jsem strávila letošní prosinec.

Letos se mi kupodivu podařilo udělat adventní věnec včas a tak jsme první adventní svíčku opravdu zapálili první adventní neděli :-D


Prosinec byl u nás ve znamení dodělávání zápraží u domu a tak jsem měla s ostatní výzdobou trochu zpoždění, protože jsem čekala až budu moci ozdobit sáňky co jsem dostala loni od Ježíška u vchodu :-)

---

Když jsme zjistila termín vánočního večírku u nás ve firmě, tak jsem si naplánovala že to bude můj poslední letošní den v práci. A tak jsem od půlky prosince byla doma a bylo to super! Nechápu jak jsem to mohla dělat ty roky před tím :-D Doma jsem si poklidila, dokoupila dárky a v pohodě a poklidu si užila předvánoční čas.

Poslední adventní víkend jak jsem už psala jsme byli v Drážďanech.

Dárky jsem letos sfoukla celkem snadno a elegantně :-)
Moje mamka dostala první "vánoční" dárek už v listopadu, kdy jsme spolu vyrazily na muzikál Děti ráje.


Jako problém se ukázalo sehnání koše na prádlo, který si mamka přála. Jak to tak bývá, když už ztrácíte naději že seženete takový jaký si přeje, natrefíte na ještě lepší :-) Podobné to bylo i s mlýnky na sůl a pepř pro bráchu. Už jsem myslela že budu muset koupit ty co se mi až tak nelíbily, až jsem narazila na jedny skvělé a ještě za super cenu.
Pro neteř jsem vymýšlela hračky didaktické, které by k jejímu věku byly přiměřené. Taťkovi každoročně dávám jedlé dárky, takže došlo i na dárky domácí výroby.
A pro rodiče mého muže jsem sehnala dárky praktické. Předplatné časopisu a akučistič na okna. Největší radost mamince mého muže ale udělal maňásek sovičky z IKEA. Ona sbírá sovy a když rozbalila dárek, skoro jí ukápla slza že jako dítě žádnýho plyšáka neměla a že je krásná a že s ní bude spát. A opravdu s ní prý spí :-D Takže opět se mi potvrdilo, že i malý dárek může udělat velkou radost :-)

Zabalit se mi všechny dárky podařilo v klidu den před štědrým dnem při sledování pohádek v TV ;-) Ne až na Štědrý den odpoledne, jako některé roky.


Kvůli časovému vytížení mého bratra jsme s jeho rodinou prožili dopoledne Štědrého dne u mamky v bytě, kde jsme měli první rozbalování dárků. K našemu překvapení Kristýnka (1,5 roku) nejevila o dárky moc zájem a víc jí zajímal třeba pobíhající kocour. Ale od kamarádů jsem byla později ujištěna, že je na to ještě malá, že tak příští Vánoce můžeme čekat rozzářená očíčka :-)


Odpoledne jsme byli rozbalovat dárky u rodičů mého muže, kde jsme si prožili malé drama :-) Dostali jsme každý stírací los. Jako první jsem začala stírat já. Po tom co jsem od sebe odehnala přes rameno přihlížejícího muže s tím že je pesimistický k mé výhře a já že jsem si naplánovala že vyhraju :-D tak ať jde šířit negativní energii jinam, jsem setřela tři hvězdičky, což znamenalo výhru 100Kč :-) Pak tedy začal stírat on a ke konci stírání začala houstnout napětí :-D Ještě jeden dáreček a měli jsme dva miliony :-D


Večer jsme trávili doma u našeho stromečku. Velkou část dárků tvořil nákup z Primarku :-D
A samozřejmě nechyběly ani technické dárky jako akuvrtačka, svěrák a nebo fréza na dřevo :-) Našli se ale i dárky které byly překvapením a udělaly obdarovanému radost :-)

Doufám že i vy jste prožili vánoční svátky v klidu a pohodě a užili si je s rodinou.

středa 21. prosince 2016

Vánoční Drážďany

Poslední adventní víkend jsme vyrazili ke kamarádům do Klášterce nad Ohří.


Jelikož je to kousek od Německých hranic, naplánovali jsme si výlet do Drážďan nasát vánoční atmosféru na místních trzích.

Drážďany jsou proslavené svými trhy, které se jako ve Vídni konají na různých náměstích i v ulicích.

Vyjeli jsme v sobotu ráno z mlhavého počasí se na hranicích z inverze proklubalo sluníčko a nám se naskytl krásný pohled na namrzlé stromy.


Do Drážďan jsme dorazili kolem 11 hodiny. Bohužel o něco déle, než jsme chtěli. Parkoviště už byly notně plné a na většině cedulí na nás svítilo 0 parkovacích míst. Nepodařilo se nám zaparkovat ani podél St. Petersburger Straße, takže jsme nakonec zkusili parkoviště. Vyčkali jsme cca 10min. než parkoviště opustilo dostatečný počet aut, abychom měli povolený vjezd :-) Parkování cca 200m od nákupního centra Centrum Galerie kde je i Primark.

Jako první jsme vyrazili na nejspodnější trh, který se rozprostíral na Prager Straße. Na konci ulice je krásná stavba nádraží a tak proti nám proudili davy lidí co přijeli vlakem :-)


Krásné slunečné počasí nám vydrželo celý dokud nezapadlo :-) Opět jako loni ve Vídni.

Cestou na hlavní trh na Almarktu jsem se musela vyfotit u Cafe Prag.


Stánky na Dresdner Striezelmarkt se mi líbili svou originalitou. Zaujal mě třeba stánek, který byl koncipovaný jako selská světnice i s kredencem a károvanými záclonkami v oknech. Nebo třeba stánek, kterému po střeše jezdila mašinka s vagónky. Ale zboží ve stáncích se opakovalo a tak po projití půlky náměstí neměl člověk ani chuť procházet ten zbytek. Ve Vídni bylo zboží zajímavější a neopakovalo se to stejné co pět stánků.


Koupili jsme nějaké drobnosti pro naše blízké a občerstvili se kinderpunčem a bratwurstem. U stánku kde prodávala Češka jsme si koupili štolu s rozinkami :-) Dostali jsme k tomu poučení kde a jak ji skladovat a jak se pozná že je uzrálá :-)

Místo betlémů v Německu staví vánoční pyramidy, které jsou ze dřeva a také jsou v nich postavičky jako v českém betlému. Teplo ze svíček otáčí velkou vrtuli v horní části betlému jako na andělském zvonění.


Dalším symbolem německých trhů jsou všudypřítomní louskáčci. Dřevěné panáčky v různých velikostech je možné koupit snad u každého stánku s vánočními ozdobami :-)

Z hlavního trhu jsme pokračovali na sever na Neumarkt. Zde měl trh jinou atmosféru. Hned z kraje hráli pouliční umělci na klavír a kytaru a trh byl více umělecký, než komerční.

Odsud jsme se vydali k Labi. Po cestě jsme obdivovali oživlé sochy. Davem jsme propluli úzkou uličkou se stánky až na nábřeží. Já si těsně před tím koupila druhý punč, takže proplouvání s davem jsem měla veselé :-D Hrneček jsem si opět nechala jako suvernýr :-) Stejně jako loni jsme si zase přivezli dva hrníčky (každý z jiného trhu) ze kterých teď každé ráno k snídani pijeme čaj :-)


Mezitím se setmělo a začala být zima a tak jsme se kolem královského paláce vrátili zpět až k nákupnímu centrum Galerie. Cíleně jsme šli jen do Primarku, kterým jsem skoro jen prolétla. Už nebylo moc času, takže jsem cíleně šla po určitém sortimentu a nakupovala stylem "mám si vzít tyhle pantofle za 3eura, nebo tyhle za 4eura?", načež můj muž mé rozhodování ukončil "vem si oboje!" :-D Takže já budu mít letos bohatýho Ježíška :-D A v roce 2017 se tam budu muset vypravit cíleně jen na nákupy :-)

Zajímavé je že i přes to že jsme na cestě na hlavní trh potkali muslimskou ženu a na každém z trhů stálo policejní vozidlo které přes kamery monitorovalo dění, mě strach z teroristického útoku nepopadl na místě, ale došlo mi že jsme opět riskovali po tom co jsem v úterý sledovala zprávy :-( Je dobře že jsem si atmosféru pro kterou jsme sem jeli nenechala zkazit, ale je smutné co se ve světě děje!

Kdo se tedy ještě chystáte, užijte si atmosféru a nenechte si ji zkazit strachem. Ale kdo váháte zda vyrazit, zvažte míru rizika...

čtvrtek 1. prosince 2016

Keramické cedulky pro kuchařinky

Vaříte rádi? Já si ráda pochutnám na dobrém jídle, takže i ráda vařím :-)

V kuchyni trávím poměrně dost času. Každé ráno chystám snídani, každý večer vařím teplou večeři a o víkendu dělám vždy k obědu a večeři jiné jídlo. Téměř každý víkend peču nějakou sladkou dobrotu. Zvláště o víkendu si to v kuchyni užívám :-)


Vaření a pečení je pro mě proces také tvoření při kterém se těším na výsledek :-)


Nápis na keramických cedulkách, které jsem před časem začala vyrábět si myslím že je pravdivý. Dříve byla světnice, kde se žilo i vařilo a nyní je běžné že jsou obývací pokoje s kuchyňským koutem a tak je kuchyně opravdu srdcem domova :-) 


Další cedulka z mé dílny je určená pro hospodyňky, v jejichž domovech jejich blízcí najdou vždy zázemí :-)


Když jsem vyráběla cedulku s nápisem "Mama hotel vždy otevřeno" nepředpokládala jsem, že by si takovouhle cedulku pořizovali maminky dospělých synů. I když kdo má smysl pro humor proč ne ;-) Já mít dospělé děti, klidně bych si ji pořídila do své domácnosti :-)


Jak se vám cedulky líbí? Souhlasíte s tím, že je kuchyně srdcem domova? Nebo je vaše domácnost takový mama hotel? :-)