čtvrtek 29. září 2016

Podzimní dekorace

Začátkem tohoto týdne jsem už naplno pocítila podzim.

Projevuje se to u mě třeba tím, že začínám přemýšlet nad tím, jak si zútulním bydlení :-)


V pondělí jsem v Německu natrhala šípky, v úterý v Brně otrhala pár oranžových bobulek z keře, ve středu si ze zahrádky přivezla padaná jablíčka a dneska z běhání jsem doběhla s hrstí žaludů v dlani :-)


Na základ jsem použila keramický kruh vlastní výroby, který jsem vyplnila senem. Už je to letos třetí dekorace, s tímto základem. Na jaře se slepičkami a vajíčky, v létě s klasy obilí a levandulí a teď podzimní.


Nevím jak vy, ale já když dělám jakoukoli dekoraci, vytvářím ji tak že postupně pokládám jeden druh po druhém až vznikne celek, který působí ledabyle :-)


No a takhle vypadá výsledek.

úterý 20. září 2016

Merkur

Stavebnici české výroby Merkur zná v Čechách snad každý.


Myslím že každý z nás, pokud jste jí neměli doma, tak jste se s touto kovovou stavebnicí v dětských letech alespoň setkali.


V muzeu v Polici nad Metují, v "rodišti" Merkuru, si můžete prohlédnout několik stovek unikátních modelů, postavených právě z Merkuru.


Vystavené modely jsou převážně dílem Jiřího Mládka, který je největším sběratelem této stavebnice v Česku a jehož model "Ocelového města" je od roku 2008 zapsaný v Guinessově knize rekordů. 

Na výstavě jsou k vidění významné české stavby jako např. Ještědský vysílač, Petřínská rozhledna, hrad Karlštejn... ale i několik známých evropských staveb. 


Mezi dalšími exponáty jsou například Wichterleho čočkostroj, obří Ježek v kleci, funkční tiskárna, rypadlo jeřáb. Různá letadla, traktory, mosty, železnice... Každý si najde to své. Kamarádky přítel se tam u jednoho exponátu rozzářil jak malé dítě u vánočního stromu a prohlásil "tohle jsem vždycky chtěl mít doma" :-D 


Návštěvníci si v herně muzea mohou pod heslem "Kdo šroubuje, nezlobí :-)" pohrát a dokonce na místě mohou postavit svůj vlastní model a ten pak vystavit mezi ostatní.

Výstava zahrnuje celou historii této oblíbené stavebnice, nejstarší vystavené exponáty se datují až do doby kolem roku 1920. A co mnozí nevědí, děrované kovové dílky se u nás vyrábějí dodnes. Podzim je ideálním časem na víkendové rodinné výlety, takže kdo máte stavebnici Merkur rádi, určitě si do Police nad Metují udělejte výlet :-)


Možná by bylo zajímavé udělat průzkum kolik dětí tato stavebnice ovlivnila natolik, že se rozhodli jít studovat strojní průmyslovku :-) Já si třeba myslím, že mě stavebnice Lego ovlivnila, protože už jako malá jsem pečlivě skládala jednotlivé dílky do vazby, abych to měla staticky tuhé a rozčilovala se, když to někdo nedělal :-D Pro ty co nevědí, tak mám vystudované pozemní stavitelství ;-)

pátek 16. září 2016

Táborská setkání 2016

Musela jsem prohledat svůj blog, protože jsem si myslela, že jsem v minulosti už o táborských slavnostech psala, ale nenašla jsem, takže...


Tento víkend, jakožto každý rok v půlce září, se v husitském Táboře konají historické slavnosti. Celé město, nejen historická část s několika náměstími propojenými křivolakými uličkami tento víkend ožívá historií první poloviny 15. století jako připomínka doby vzniku města.

Oslavy začínají už dnes večer kostýmovaným průvodem, kdy je husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova doprovázen početnou skupinou svých věrných bojovníků. Za rachotu bubnů, pokřiků "Žižka je náš bratr věrný..." a světel pochodní se průvod z centra města přesune na náměstí, kde je slavnost oficiálně zahájena. Tento noční průvod je velmi emotivní a stojí určitě za to přijet do Tábora již v pátek.

Po té je možné navštívit i noční středověké tržiště, které díky tmě a světlu ohňů má také úplně jinou atmosféru než další dny přes den. Tam je možné ochutnat dobové pokrmy jako třeba pohankové či zelné placky, chleba se škvarkama a nebo popít medovinu.


Sobotní dopoledne patří zejména dětem a opět trhům, které jsou rozprostřeny hned na třech náměstích.


Odpoledne je na programu třeba rytířský souboj na koních. Sledovat tu nádhernou souhru koňů se svými jezdci je moc pěkné. Tedy když to nevidíte tři roky po sobě, to už je pak otrava :-D

Historické slavnosti jsou doplněny v pátek a hlavně v sobotu koncerty známých zpěváků a kapel. Letos se těším třeba na sobotní vystoupení skupiny Jelen.

V sobotu nebude chybět ani ohňostroj nad vodní nádrží Jordán.

Loni poprvé byla do programu zařazena žebrácká ulička. My jsme ji nestihli, ale z doslechu vím, že měla velký úspěch, takže letos ji chci také projít :-)


Neděle je ve znamení doznívajících slavností. Poslední možnost navštívit dobové tržiště a podívat se na vybrané památky, kde je vstup zdarma.

Kdo by jste o návštěvě Tábora tento víkend uvažoval, tak tady je program slavností. A dejte mi vědět, ráda poznám své čtenáře osobně ;-)

úterý 13. září 2016

Na zahradě je stále dost práce

Nevím jak vy, ale já už začínám být z té práce na zahradě letos unavená...

Před dvěma roky si rodiče mého muže pořídili zahrádku. Bohužel krátce po té jim zdraví nedovolilo se o ni starat a tak nám k naší zahradě přibyla ještě starost o "externí" zahradu.

Loni tam byly vysazeny rajčata, cukety, lilky aj. a tam bylo třeba tam jezdit zalévat. Ve výsledku kdyby jsme si tu zeleninu koupili na trhu, vyšla by jistě levněji :-(

 Letos poprvé máme skleník a rajčata a papriky jsem tedy vysadila do něj, abych nemusela denně jezdit zalévat. Okurky se mi loni dobře dařily u jižní zdi domu, ale letos jsem se dala do skleníku, což byla asi chyba, příští rok jim najdu zase místo venku, ve skleníku je to nepřehledná džungle!

Rajčata také jednu chvíli vypadala že mají nade mnou přesilu, až jednoho dne přijel brácha s rodinou na návštěvu a místo posedávání si vzal nůžky a skleník mi vyplenil :-D Vypadalo to hrozně, ale je pravda že kdyby nezasáhl, tak bych asi z úrody nic moc neměla a ta džungle by mě odradila od práce ve skleníku.

Já jsem kozel zahradníkem, co všechno co se zahrady týká dělá systémem pokus omyl a nebo kdo co poradí, nebo co vyčtu na internetu. Učím se za pochodu řekla bych :-D

O zpracovávání úrody z letošního roku ještě článek chystám, ale chtěla jsem se vám pochlubit zástěrkou, kterou používám na zahradě a která mi práci hodně usnadňuje.


Nápad na ušití zástěrky vznikla už asi před třemi roky, když se rodila naše zahrada kolem domu. Pořád jsem řešila "kde mám ten provázek", "kam jsem položila ty nůžky", "kde zůstal mobil" "hepčí, potřebuji kapesník" :-D A tak jsem si postupně zapisovala co bych vlastně potřebovala mít u sebe. Když totiž pracuji na zahrádce v létě často nemám na sobě nic co by mělo kapsu a tak jsem navrhla zahradní zástěrku.

Zástěrka prošla jistým vývojem. Tvar i velikost bylo třeba vychytat, aby nelichotivě neodstávala. Umístění kapes a úchytek bylo vymyšleno tak aby při práci věci v kapse nepřekáželi třeba při ohýbání.


Nejsem první, kdo zahradní zástěrku vymyslel, ale tahle je mnou vymyšlená a ke spokojenosti mé a nyní už i mých kamarádek používaná :-)

Kdo jezdíváte na výstavy ohledně zahradničení jistě znáte nějaké výrobce oděvů vyvinutých speciálně pro práce na zahradě. Funkčně se mi moc líbí například výrobky firmy Engelbert strauss, která se sice specializuje obecně na pracovní oděvy, ale řadu zahradního oblečení má také pěkně propracovanou do detailů.


Spousta kapes, odvětrání a nepromokavé části na kolenou a pod.


Já mám od této firmy zástěru s laclem na keramiku. Při točení na kruhu je člověk špinavý raz dva :-D

A další neopomenutelnou věcí která je nezbytná pro komfortní práci na zahradě jsou kvalitní rukavice. Někdo tvrdí že s rukavicemi dělat nemůže, já zase nemůžu v práci ukazovat ruce zničené prací na zahradě :-)


Máte někdo zkušenost s těmito od Mountfieldu? Sahala jsem na ně v obchodě a jsou příjemné, ale nevím zda se brzo nerozpadnou... Přece jen kvalita zn.Mounfield...

Jak to máte vy? Máte při ruce vše potřebné co na zahradě používáte? Máte speciální oblečení na zahrádku? Používáte kvalitní rukavice?

neděle 11. září 2016

Hrnčířské trhy Beroun - podzim 2016

Tak se přiznejte... jsem zvědavá kolik z vás bylo tento víkend v Berouně ;-)

Pamatuju si jak jsem (tuším předloni) přijela z jarních hrnčířských trhů v Berouně se spálenými rameny a dekoltem. To dnes nehrozilo, ale zase hrozil úžeh i úpal. I když jsem byla oblečena opravdu letně a doplňovala tekutiny, horko bylo tedy pekelný! Lepší by bylo u vody, ale zase nechat si ujít tuto akci?

Nene, těšila jsem se od jara, protože tehdy jsem plánovala jet, ale nevyšlo to. A taky ty podzimní pro mě mají větší váhu. Přes léto keramiku nedělám, dávám si tvůrčí pauzu, abych se namotivovala k další práci a v Berouně ty nápady jen naskakují a já mám pocit, že musím zkusit to či ono a nevím co dřív. Než jsem začala psát tento článek, musela jsem si ještě za čerstva naskicovat nápady, kterou jsem v Berouně nasála.

Znáte to jak přicházejí nápady? Stačí pohled na nějakou barvu, strukturu, nebo detail a vám se najednou v hlavě zrodí nový nápad. U mě to pak nějakou dobu trvá, než dojde na realizaci, ale ta radost když to dopadne přesně jak jste si to v hlavě vysnili... :-)

Ale dost povídání, pojďte se pokochat vy co jste do Berouna nedorazili ;-)



Samozřejmě jsem nefotila všechny stánky, ale jen ty co byly mému srdci nejbližší :-)


Tady u stánku Palíšků jsme koupili hrníček se sovou pro maminku mého muže, protože ona sovy sbírá.

Samozřejmě jsem si musela udělat radost a něco koupila i sobě. Nevím čím to je, ale ta keramika maďarských prodejců mě vždy zaujme o stupeň více. Je taková zajímavá, neokoukaná :-) Tady v tomto stánku jsem si koupila krásný velký hrnek ve francouzském stylu.


A k té nádherné podívané hrála skvělá kapela Circus Problem :-) Bavilo mě sledovat kolik lidí nenechali klidnými a pohupovali se do rytmu :-D


U Kočků nemají jen krásnou keramiku, ale i výborné topinky! Té vůni, která se line od stánku jen málokdo odolá :-)


U několika stánků měli keramické petrolejky. Kdyby se mi domů stylové hodila, tak těmto bych neodolala.


Myslím že každý kdo trhy navštívil si našel ten svůj "šálek kávy" :-D Ať už hledal šálek na kávu, nebo třeba monument na zahradu.



Keramické loutky byly také k vidění u více stánků a vždycky byly nádherné :-)


Jako vždy i dnes jsem odjížděla příjemně naladěná. V takovém příjemném opojení :-)

pátek 9. září 2016

Akce na víkend 10.-11.9.2016

Blíží se víkend, kdy budu potřebovat skloubit dvě akce najednou :-)

V Berouně se koná již tradiční podzimní trh, kde svoje práce z keramiky a porcelánu představí několik stovek keramiků z celé ČR, ale i ze zahraničí.



Jedná se o opravdu velkou akci, která zabírá celé prostranství berounského náměstí i přilehlých uliček a na kterou se sjíždějí lidi z celé republiky.

Pro mě jako milovníka keramiky je to nejen možnost pokochat se skvostnými díly zručných "kolegů", ale i možnost nakoupit užitnou keramiku či porcelán bez toho aniž bych se stresovala v jakém stavu mi to pošta doručí :-)

S kýmpak se v sobotu v Berouně budu moct potkat? :-)

***

A druhá akce, která mě láká a kterou jsem již několikrát v minulosti navštívila je For Dekor & Home



Pro vás, co by vás tato akce také zajímala, nabízím dvě čestné vstupenky :-)

Kdo by jste měl zájem stačí napsat ;-)