úterý 30. srpna 2016

Pizza na ohni

Že dělám domácí pizzu už víte.
Dlouho jsem v hlavě nosila nápad zkusit ji udělat v krbu na kameni. Říkala jsem si že by to mohlo být podobné jako z pece na dřevo.

A opravdu ano! Je výborná!
Zkusili jsme ji teď o víkendu.


Když je teplý letní den a jsme doma, tak trávíme čas na zahradě a pod pergolou snídáme, obědváme i večeříme. A pizza si myslím je ideální letní večeří.

Jak jsem psala v receptu, používám na pizzu speciální vysokolepkovou mouku, takže těsto jde krásně vytahovat v ruce.


Když jsem před mnoha lety byla v Londýně, viděla jsem poprvé a naposledy v řetězci pizzerií zvané Pizza Hut že v okraji pizzi byl uvnitř zapečený sýr. Jestli se nepletu, je to jejich specialitka, nikde jinde jsem se s tím nikdy nesetkala! 

A jelikož je to moc dobrá vychytávka, zkusila jsem ji i u nás doma ;-).



Můj muž má nejraději sýrovou pizzu na smetanovém základu a když je takto vyvýšený okraj, alespoň smetana nevyteče.


Na smetanu pokladu kolečka cibule pro lepší chuť. Na to nastrouhám goudu a pak doplňuji sýry které mám zrovna v ledničce. Vždycky se z legrace ptám, zda chce "tre, quattro nebo cinque formaggi" :-)


Po té jsem pizzu i s alobalem přenesla na rozpálený kámen a zavřela krb. Za cca 10minut byla pizza hotová.


Krásně zlatavý okraj a ta vůně... I chuťově byla díky této tepelné úpravě jiná, lepší ;-) Dokud nám počasí dovolí, nebudu ji dělat jinde než v krbu :-)

sobota 27. srpna 2016

Město lidem, lidé městu

Jestli máte rádi pouliční akce a zábavu jako já, vyražte ještě dnes na festival do Českých Budějovic. Koná se tam čtvrtý ročník akce s názvem "Město lidem, lidé městu".

Já jsem akci navštívila včera poprvé a už podle stránek mě akce zaujala a tušila jsem že nebudu zklamaná. A nebyla! :-)

Auto jme zaparkovali na parkovišti u sportovní haly. I přes to že se na nedalekém výstavišti konala "Země živitelka", našlo se zde několik volných míst.


Prošli jsme parkem a přes Vltavu a Malši jsme se dostali k rohu České ulice u restaurace s názvem Potrefená husa.

Už byl vidět první stánek, rozprostřený přírodní travní koberec a nafukovací bazének s napuštěnou vodou pro děti uprostřed ulice :-) Za ním následovali další stánky s dobrotami. Na své si přišly gurmáni, ale hlavně vyznavači veganství, vegetariánství a ti co jedí raw a bezlepkovou stravu. Zkusila jsem bezlepkový bramborák sypaný kozím sýrem.

U stánku "Naše farma" jsem si pak dala domácí broskvovou limonádu.


Nádherná byla i výzdoba ulic.


V Krajinské ulici to je více o workshopech.


Můžete si udělat květinovou čelenku, nebo květinovou brož u stánku Eufloria kde moc milá paní v očekávání pomáhala s výrobou dětem.

Pro mě bylo velkým lákadlem vystoupení BudeCirkusu.


Akrobacie na šále se mi moc líbí a kdyby měli kurzy i u nás v Táboře, tak bych asi neodolala je navštívit :-)
Nabídku na vyzkoušení si akrobacie na místě jsem nevyužila, ale nemohla jsem si nevyzkoušet udělat si kolem sebe mega bublinu.


Na Piaristickém náměstí jsem se také vyblbla u výrobníku bublin, který chrlil stovky malých bublin za minutu :-)

Myslím že každý bez ohledu na věk si tam najde to svoje.
Kdo máte Budějovice v rozumné vzdálenosti a nevíte co s odpolednem či podvečerem, tak doporučuji vyrazit :-)

pátek 12. srpna 2016

Cuketová roláda

Jestli řešíte jako já "co s cuketou", zkusili jste roládu?

Já jsem v týdnu na instagramu zahlédla roládu z cukety a vypadala dobře, tak jsem si našla recept a zkusila ji.

Cca půlka velké, nebo celá menší cuketa se nastrouhá i se slupkou na hrubém struhadle, rozprostře se na utěrku, posolí se a nechá se aby z ní vody nasákla do utěrky.



Po té se ještě "vyždímá" a poměrně špatně se z utěrky sebere do zadělávací mísy. Jestli máte někdo lepší vychytávku sem s ní ;-)

K cuketě se přidá vajíčko, cca 2 lžíce hladké mouky, sůl a podle chuti pepř. Příště zkusím přidat i česnek.

Připravená směs se rozprostře do tvaru obdélníku na pečící papír na plech a peče se na 180st. 20min. v troubě.

Ihned po upečení dokud je ještě teplá se sroluje jako když děláte sladkou roládu z těsta a nechá se takto vystydnout.



Po tom co zchladne se rozvine a může se naplnit dle fantazie. Já jsem zkusila pomazánkové máslo, pažitku a plátky šunky.



Po opětovném srolování jsem uložila do ledničky aby se roládka uležela.


Je to zase jiný způsob jak naložit s cuketou. Znáte? Děláte? Čím plníte?

pátek 5. srpna 2016

Rybízový džem

Když v červnu začal dozrávat rybíz, plánovala jsem že kromě klasického koláče z kynutého těsta s drobenkou, který dělávala babička chci udělat i marmeládu.

Miluju totiž chuť sladké palačinky, nebo wafle a trpkou chuť marmelády :-)
A na linecké cukroví je samozřejmě rybízový džem taky nejlepší :-)


Nevím jak to děláte vy, já jsem do letošního roku trhala trsíčky rybízu a pak je doma obírala, letos jsem si to zjednodušila a obírala z keříku jen kuličky.



Doma jsem pak řešila jak budu zbavovat džem peciček, když k tomu nemám strojek a dokonce ani sítko přes které bych to pasírovala.
Sítko jsem tedy koupila a první várku džemu pracně pasírovala lžící přes sítko. Až se mi udělal puchýř.


Při druhé várce jsem chytřejší o studium googlu vzala na rybíz tyčový mixer a přes aušusovou silonovou punčochu z Pepca která nebyla na špičce sešitá jsem za pomoci uzlíku udělala lis.

To se projevilo jako lepší metoda. Méně pracná a s vyšší efektivitou :-D


U první várky jsem nakonec přisypala pár kuliček, aby se džem nejevil, jako kupovaná chemická napodobenina džemu :-)


A nebyla bych to já, kdyby jsem skleničky s džemem nechala jen tak. Musela jsem si jich alespoň pár ozdobit, abych je měla hezké a třeba někdy v budoucnu poslouží i jako dárek.


středa 3. srpna 2016

Řecký salát z výpěstků

Letos poprvé jsme začali pěstovat zeleninu ve skleníku. Zasázeli jsme několik sazenic rajčat a paprik, dvě sazenice salátových okurek a další.

Sklizeň ve skleníku je v plném proudu a tak došlo na můj oblíbený a všemi návštěvami vyžadovaný řecký salát.


Je to v podstatě vylepšený Šopský salát.

Dávám do něj salátovou okurku, papriky (bílé a pro barvu i žlutou), rajčata, na kostičky nakrájený sýr balkánského typu, na jemno nakrájenou cibulku (jen pro chuť), rozpůlené zelené olivy. Ničím to nezalévám, čerstvá zeleniny si pustí šťávu sama! Opatrně to vše promíchám a podávám vychlazené.


Rajčátka plodí, papriky většinou ožrali slimáci :-( a hadovkám byť neroubované sazeničce se daří.



Byť si někdy při zalévání po únavném dni říkám, jestli není lepší si zeleninu koupit od farmáře, těší mě ty plody které za svou práci sklízím.

Užíváme si chutného ovoce z vlastní produkce :-)

pondělí 1. srpna 2016

Dort k svátku

Jsem trochu ve skluzu s aktuálností reportáží, takže nyní jdu napsat jak jsme minulý víkend slavili první narozeniny a druhý svátek mojí neteřinky Kristýnky.

Jelikož má chudák holka narozeniny a ani ne týden po té svátek :-), slavilo se to v jeden den. I když ochuzená zřejmě nebyla, protože slavila oba víkendové dny a dostala několik dortů a  spousty dárečků.


Kromě dárečků jsem jí chtěla udělat dort na který jsem našla inspiraci u Bibebi na instagramu.

Nemám ráda čokoládové dorty, takže jsem udělala světlý piškot a promazala ho vanilkovým krémem, který používám na Chinois.


Po tom co jsem promazaný korpus nechala odležet, došlo na zdobení.


Tedy nejprve jsem si přivázala na tyčky nápis Kristýnka a po té si nanosila z domácích zásob co mi pod ruku přišlo a myslela jsem si že by šlo na zdobení použít.


Potom jsem si rozehřála čokoládu a popatlala s ní korpus dortu. Ano, popatlalal je jediné slovo které to vystihuje, protože to tuhlo pod rukou a chvílemi mi čokoláda držela víc na tom čím jsem ji nanášela, než na piškotu. Vystřídala jsem nůž i vidličku.

Nakonec se vše povedlo a já se mohla pochlubit svým prvním dortem :-)


Trochu jsem se obávala jestli vanilkový krém dostatečně zvlhčí korpus, aby se neprášilo od pusy, ale myslím že se dort nejen líbil, ale i chutnal :-)