středa 30. března 2016

Rozloučení se zimou

Stejně jako loni jsme i letos na Boží hod velikonoční (tedy velikonoční neděli) jeli na poslední lyžovačku této zimy.

Po bedlivém prostudování předpovědi počasí a kratším váhání zda jet na německý Arber, nebo na rakouský Hochficht jsme se rozhodli opět pro osvědčený Hochficht. Byť je to pro nás plus mínus stejně daleká cesta, tak pocitově je to pro mě na Hochficht kratší a taky jsme měli zkušenost z loňska, kdy v pátek napadlo cca 15cm nového sněhu a sjezdovky byly naprosto prázdné.

V sobotu večer jsme si sbalili věci a naložili ski do auta. Ráno jsme vstali na budíka. Udělala jsem svačinku, nasnídali jsme se a za vycházejícího sluníčka vyrazili.


V 9:15 jsem v automatu kupovala lístky na trajekt :-)
Kdo neznáte, tak vezte že i na Lipně se dá svézt trajektem!! ;-) Je to spíš přívoz, ale symbol na navigaci působí velkolepě :-D


Můžete to i objet po souši :-) Minule jsme to měřili a je to cca 25minut jízdy, ale přívoz je zážitek a stojí to za to ;-)
Přívoz má pravidelný jízdní řád po půlhodině, ale když se dostaví potřebný počet aut (cca 8 osobních) pro naplnění přívozu, tak jede i mimo jízdní řád. Letos i loni jsme nečekali déle než čtvrt hodiny.

Po desáté hodině jsme už stáli na prázdné sjezdovce. Důležitým doplňkem sluneční brýle a svačinka v kapse :-D


Bylo nádherné počasí, výhled až na alpy. Sjezdovky i lanovky prázné, sněhové podmínky na konec zimy hodně dobré!

Po chvíli nás napadlo si zapnout Endomodo :-)

Schválně kdo z vás si taky zkoušel měřit kolik se toho dá najezdit na sjezdovce ;-) Já jsem byla docela překvapená množstvím kilometrů. Změřená rychlost není relevantní protože můj muž neměl nastavenou autopauzu a tak když jsme se fotili a kochali se panoramatama se průměrná rychlost zkreslovala.
 Najezdili jsme cca 30km po sjezdovkách dolu :-)


I jsem se vyblbla a opálila se v obličeji i když na opalování čas nebyl :-D Vystavování obličeje slunečním paprskům probíhalo jen na lanovce ;-)

Vydané kalorie je třeba doplnit a ideálně stylově sekanicí od maminky na níž jsem koupila výborný uzený, která ji s pórkem krásně ovoněa. Jen škoda že letos u nás byly kopřivy malinké a na málo místech.


Domů jsme to vzali přes Globus, kde jsme udělali nákup potravin a zašli si na večeři do jejich jídelny. Dala jsem si roštěnou. Měla jsem trochu obavu aby nebyla tuhá, ale moc jsem si pochutnala.


Doma jsem pak šla spát spokojená po hezky prožitém dni :-)

čtvrtek 24. března 2016

Razítko hodiny

Před čase jsem v papírnictví objevila razítko... A ne obyčejné :-D
Razítko ciferníku má tvar budíčku!

Jelikož má nahoře očko, nabízí se nápad přivázat si ho k diáři ;-)


Pak už vám neuteče žádná důležitá schůzka ;-)


Bloček, děrovačka a razítko.
Tyhle tři věci jsem dala dohromady a vznikl originální zápisníček.

Pod heslem co není v hlavě musí být na papíře :-D


Je to jedna z drobností, které rozdávám kamarádkám pro radost, když jdu s nimi na kafe nebo na návštěvu k nim domů.


Na netu jsem našla zajímavé nápady jak razítko použít na přáníčka


zdroj Pinterest

doreensdream.blogspot.co.uk

neděle 20. března 2016

Jarní dekorace

Je to tady :-) Dnes je první jarní den tohoto roku!

V půl šesté ráno nastalo astronomické jaro, jarní rovnodennost.

A jelikož přišlo odpoledne i slibované sluníčko, pustila jsem se do plánované jarní dekorace na stůl a na dveře.


Letos jsem se na stůl rozhodla ozdobit keramický kruh, který používám na různé sezónní dekorace. A jak už jste jistě ode mne zvyklí, tak i tentokrát je v duchu hesla "v jednoduchosti je krása" :-)


Na výplň kruhu jsem použila seno. K dekoraci jsem pak vybrala tři keramické slepičky, výfuky vajíček i půlky skořápek různých barev a peříčka, která jsem koupila už loni a nepoužila.


No a výsledek?


Na dekoraci na dveře jsem toho také moc nepotřebovala.
Stačil mi sám o sobě zajímavý věnec, pár větviček z buxusu, zajíček na dekoraci a stužka s krajkou.


Větvičky jsem do věnce zapíchala, takže to je plastické a nebylo třeba nic lepit ani přivazovat. Vybrala jsem krajku, která je jako vsadka, takže jsem ji mohla použít i na zavěšení věnce.


Za chvíli bylo hotovo a myslím že se povedlo. Co myslíte? :-)


pátek 18. března 2016

Velikonoční mazanec

Děláte na Velikonoce mazanec? A máte speciální rodinný recept?  Děláte stejné těsto jako na Vánočku?


Já jsem na umotání vánočky ještě nenašla odvahu :-D Ale na mazanec jsem dostala chuť minulý týden a jelikož jsem chtěla zkusit udělat omládek ze sladěnky, našla jsem si recept na mazanec od Romana Vaňka.


Ve 115ml vlažného mléka jsem rozpustila lžičku sladěnky, 20g droždí a vše smíchala s třemi lžícemi hladké mouky (odebrané z množství na těsto).

Vše jsem dala na topení které hřálo, abych nahřála misku. Omládek mi vyběhl doslova před očima. Málem jsem nestihla připravit ostatní suroviny.


* 230g hladké mouky
* 100g polohrubé mouky (ze které jsem odebrala 3 lžíce na omládek)
* 60g cukru krupice
* cca dvě lžičky Voňavého pečení s vanilkou od Antonína
* 70g rozpuštěného másla
* trochu citronové kůry (opravdu jen trochu, nemám ráda když je v těstě výrazná)
* celé vejce
* patří tam samozřejmě i 35g rozinek - ty jsem ale neměla :-(


Toto vše jsem smíchala s omládkem a nechala kynout na teple.


Vše šlo hladce :-) Pak jsem bochánek přendala na plech, rozřízla ho do kříže žiletkou, potřela vajíčkem a posypala mandlemi. Pekla jsem ho na 160st. v rozehřáté troubě cca 20minut. Udávaných je 40-50min, ale to se mi zdá hrozně moc na takové malé množství těsta... Ale každá jistě zjistíte kolik je třeba ;-)

Mazanec byl krásně vláčný a chuťově výborný! Pokud budete mít někdo chuť zkusit, mohu jen doporučit :-)

neděle 13. března 2016

Oslava odchodu do důchodu

Včera proběhla oslava odchodu do důchodu jednoho našeho známého, kam jsme byli pozvaní.

Jelikož můj muž tyhle věci zásadně neřeší, stála jsem před otázkou co mu přineseme jako poděkování za pozvání.

Jelikož Pepa je pro každou legraci a kamarády, které má mu vždycky nějakou tu blbost vymyslí, tak  i já jsem přemýšlela tímto směrem. Pepa je "ředitelem" místního spolku automobilů jedné značky a například loni k narozeninám dostal od kamarádů v reklamce vyrobený 2D automobil v životní velikosti :-) Já jsem si říkala, že to chce něco co má spojitost se stářím.


Díky kamarádce Petře Ř. jsem sehnala staré brýle se silnými skly.

Z důvodu praktického využití jsem upustila od koupě klasických důchodek a koupila jsem místo nich teplé pantofle, které případně využijí pro návštěvy.

Další z nápadů bylo koupit mu notýsek s tužkou na krk aby si mohl zapisovat myšlenky, než je zase zapomene. V papírnictví jsem koupila kroužkový blog, aby šel přivázat na šňůrku a pak jsem sháněla nějakou menší propisku. Shodou okolností jsem trefila na propisku, která už byla na šňůrce a propisku lze odepnout. Super!


Přesně takhle jsem to chtěla :-D

A když jsem přemýšlela co dalšího by mohlo být součástí balíčku potřebných věcí pro důchodce, napadlo mě zabalit staré pečivo a podat to jako krmení pro kachny a labutě :-D


Špunty do uší byl spontánní nápad. Vzpomněla na to co občas slýchám od lidí důchodového věku a to je stížnost že je složité najednou trávit více času se svým protějškem. Takže špunty do uší aby s "bábou" doma vydržel (Hanko promiň :-D )

No a "lak na rakve" mi přišel taky jako stylové pití :-D


Dárek měl velký úspěch, Pepa se zasmál a věřím že kromě brýlí věci i využije ;-)

pátek 11. března 2016

Když se nákup vydaří :-D

Já mám tááákovou radost :-)

Včera jsem měla úspěšný den!

Měla jsem plánované pracovní jednání s novým nadřízeným. Těžko bych vám popisovala situaci u nás ve firmě a tak nejvýstižnější bude, když vám prozradím, že jsem vlastně ani nevěděla, co bych byla ráda aby bylo výsledkem toho jednání.

Chtěla jsem se samozřejmě představit v dobrém světle, ale nejsem ten typ co se umí chválit. Vždycky jsem si zakládala na tom, že za moje schopnosti hovoří výsledky mé práce. Například nechápu kdo tvořil tabulky odměn a podle čeho, ale já jsem nejvyšší částku tabulky přesáhla už třetí měsíc :-D Naštěstí jsem si vyjednala že dostávám odměny odpovídající odvedené práci a ne té omezené tabulce ;-)

A jelikož mě život naučil že není dobrý se věcí dopředu obávat, protože ve spoustě případů se to ve výsledku projeví jako zbytečné obavy, tak jsem se nestresovala, nijak jsem se na jednání nepřipravovala a jako vždy vsadila na svou přirozenost :-)

Když jsem ráno zjistila, že svátek má Viktorie, tak jsem si řekla, že to je jasné znamení, že to bude "vítězství" :-D

Po jednání jsem měla dobrý pocit a myslím že to dopadlo nejlépe jak mohlo ;-)

Ve středu jsem měla dohodnutou schůzku s holkama. Ale jelikož jsem chytla časovou sekeru, nestihla jsem po cestě plánovaný nákup v Kiku :-( Mrzelo mě to, protože jsem si v letáku vyhlédla zásobník na nápoje, razítko na sušenky a skleněné dózy s plastovým víčkem, tušila jsem že bych další den už nemusela koupit to co chci, že to bude po prvním dni platnosti letáku vyprodané. Nechtěla jsem holky nechávat čekat déle než bylo nutné a tak jsem dorazila se slovy "nejdu brzo?" :-D A jak mi nestihly ani vyčíst že jdu pozdě, tak jsem je ještě zahrnula výčitkou, že "kvůli nim" jsem nestihla nákup :-D ;-)

Načež moje "sestřička" Peťa B. se stoickým klidem položila otázku "A chtěla jsi tam něco?" :-)
"Jistě že chtěla!" :-D Zvedla telefon a zavolala kamarádce, která v obchodě pracuje a mé vytoužené vybrané věci mi dala stranou.


Takže sklenici o objemu 3litry s čepováním a velkým víčkem pro snadné čištění na domácí limonády mám! A dokonce dvě!

Razítko "I love biscuits" taky určitě využiju. Sice jsem sušenky nikdy nepekla, ale když už mám razítko... :-D A skleněné dózy s víčky se v kuchyni hodí vždy.

Jako první věc co jsem vzala v obchodě do ruky, byl poklop proti mouchám v krásně šedé barvě.

A jelikož nákup krásně barevně ladí, dovolila jsem si přidat při cestě z oběda koupený vonný vosk :-)

Je paráda, když se den vydaří ;-)