středa 31. prosince 2014

Poslední hodiny roku 2014

Zbývá už jen několik hodin roku 2014 a já se pomalu začínám loučit s uplynulým rokem a chystat se na příchod nového roku 2015.


Letošní rok byl pro mě opět náročný, i když ne tolik co rok 2013...

Rok 2013 byl pro mě osudový! Řekla bych že mě vnitřně změnil.

Život mi ukázal že bych neměla tolik lpět na hmotných věcech protože o ně mohu velmi rychle přijít... Více se věnovat těm které mám ráda, protože o ty také mohu nečekaně přijít... A mít radost z každé chvíle, protože může být i pro mě poslední...

Letošní rok jsem se s nově nabitými zkušenostmi učila žít a do dalšího roku bych ráda abych mohla žít více v klidu a beze strachu.

Vám, kdo čtete tyto řádky bych ráda popřála aby jste se v dalším roce co nejvíce radovali z maličkostí a uvědomovali si jaký je to dar být zdravý, mít kde bydlet a co jíst.

Je spousta věcí, které bereme jako samozřejmost a ono to vlastně samozřejmost není.

pátek 19. prosince 2014

Vánoční přání

Tak nevím, budou ty Vánoce, nebo ne?
V kalendáři 19. prosince, venku svítí sluníčko, ráno bylo přes 10 stupňů.


Na internetu se objevují humorné obrázky jako tento :-D


Já se chystám psát vánoční přání.

Koupila jsem jako každý rok pohledy s Ladovými obrázky, koupila známku s vánočním motivem a vzala si k ruce svoji sbírku oblíbených textů, které jsem kdysi posbírala.
 

Mám ráda, když je text osobní, takže každému posílám originální přání upravené na míru.
 No jo, ale když vyřadím z výběru texty typu

 "Za oknem sype se sněhová nadílka..."

"Třpytný pozdrav sněžných vloček..."

"Z oblohy se sype sníh, vločky tančí v zavějich."

"...za okny ať sníh se bělí"


tak mi jich moc nezbyde :-/ Přání by měly být letos asi více kocipované jako novoroční, než vánoční...
 Letos je to opravdu celkem fuška něco vymyslet. Pohled z okna mě vůbec neinspiruje a o vánoční atmosfeře v duši se u mě letos taky nedá vůbec mluvit...

neděle 14. prosince 2014

Co je strašidelnější než čert?

Myslím že teprve loni jsem zjistila, že existuje něco horšího než ty nejstrašnější čerti které jsem kdy viděla.
 


V Rakousku mají tradici pekelných bytostí danou historicky trochu jinak. Ve středověku vznikla v rakouských Alpách tradice, kdy po horských vesničkách a městech chodí od listopadu průvody skupiny krampusů.
Krampus vzniklo z rakouského "krampas, někdy uváděno krampn" = něco neživého. To je to co vystihuje celý dojem, který masky budí. 


Každá maska je takové malé umělecké dílo. Jsou ručně vyřezávané z lipového nebo borového dřeva a ručně malované. Na každé masce jsou přidělané pravé rohy které jsou používány především z muflonů, beranů, kamzíků a koz. Kožichy jsou šity z pravé kůže horských koz nebo ovcí, jsou dělané jako kombinézy, dvoudílné obleky a v posledních letech je hodně oblíbená lisovaná – tvarovaná kůže. Každému Krampusovi visí kolem pasu kravský zvon nebo velká rolnička a z rukou žíně, kterou šlehá přihlížející. Někdy mívají březové koště nebo dokonce řetězy. Hlasité zvonění kravských zvonů mělo zahánět zlé lidi.


V průvodech, takzvaných Krampuslaufech, mezi sebou soutěží jednotlivé skupiny o nejlépe vyřezanou masku, udělaný kostým i celkový projev celé skupiny. Každou skupinu tvoří nejen krampusové, ale i perchty (čarodějnice) které si sazemi označují přihlížející,  andělé, lesní lidé a jiná strašidla. To vše doprovázeno rachotem kravských zvonů, řetězů, hlasité hudby, kouře a dýmu.


Osobně jsem s nimi měla tu čest loni v rakouském saunovém světě, kde dělají každý měsíc tématickou show. V prosinci to bylo tedy na téma mikuláše a čertů. Musím se přiznat, že nenásledovat mého zvědavého muže a nejít se podívat za jednu ze saun, kde se připravovali, tak jsem jim proskočila oknem sauny ven, po tom co vlítly dovnitř.
No když vám kouká do očí, je to zážitek. Měla jsem z nich... "respekt"? Nevím jak ten pocit popsat. Je to asi takový pocit, jako když sledujete horor. Víte že je to jen film, ale stejně je to vzrušující :-D

No a když letos začal můj muž plánovat, že se na ně pojedeme podívat do Rakouska, trochu jsem se zdráhala. Sice průvod chodí vyhraničeným prostorem, ale občas se nějaký krampusák rozvášní a vlítne mezi lidi a ty seřeže. Asi to k tomu patří, ale... Ty v prvních řadách taky občas nějakou schytají. V diskusích se často dočtete, že někoho z diváků si odvlekly s sebou, nebo že měli v prvních řadách jelita ještě za 14 dní... No po tom jsem z pochopitelných důvodů netoužila :-)
Ale svolila jsem že se pojedeme podívat do Kaplice na Krampus show, kde účinkují skupiny z Rakouska a Německa.

Když pominu tu šílenou cestu z Č. Budějovic, která byla ucpaná tak že jsme celou dobu jeli v koloně a cesta trvala 4x!!! déle než normálně a i přes časovou rezervu jsme tedy přijeli pozdě...


Byla to pěkná podívaná :-)
Tady jsou fotky a následuje video z akce od Johana Bonsch