pondělí 24. února 2014

Fialovo-bílo-šedý nákup v "seku"

Další povedený nákup v "seku" (jak říká mamky kamarádka).


Další háčkovaná deka. Těch není nikdy dost :-D
Pak kostičkované závěsy. Tedy původně to byly závěsy, ale co z toho vymyslím já ještě nevím :-)
A pak taky něco na sebe. Krásné letní tílko a super vesta! Zepředu softshel, vzadu pletenina a vevnitř fleese. V krásné světlé a tmavší fialové barvě.

A pak jsem si 'na sebe' koupila tuhle šedou vestičku, ale rovnou se záměrem, že z toho bude šálka zkombinovaná ještě z touto růžičkovou látkou... Co myslíte?




neděle 16. února 2014

Když si přejete krásný den

Naplánovala jsem si, že tento pátek zpříjemním mému muži jeho pravidelnou páteční pracovní cestu po jižních Čechách. Jelikož to vyšlo i tak, že byl Valentýn, přála jsem si aby to byl den příjemný, bez jakýchkoli zádrhelů a taky aby bylo krásné počasí, abych si užila výhledy po krajině.
Ráno jsme vstávali za svítání a při pohledu od nás z okna mi to nedalo a musela jsem vyběhnou z foťákem a zachytit to kouzlo okamžiku. Určitě víte že co se sluníčka týká, východu a západu obzvláště, je každá minuta jiná a tak jsem na košilku hodila bundu a ...


No není to krása?
 Samozřejmě moje fotografické umění je stále na počátku, ale zachycení toho krásného okamžiku se snad povedlo :-)

Domů jsme se vrátili po krásném dni akorát když zapadalo sluníčko a tak jsem z auta běžela hned pro foťák, abych zase stihla zachytit tu krásnou barevnost západu slunce.

 o pár minut později

A východ měsíce tu dnešní sérii krásně zakončil.


Málokterý den si vychutnám tu krásu jako já tento pátek.

neděle 2. února 2014

Nákupy v second handech

Máte rádi nákupy v "sekáčích"? Já ano!
Mám pár oblíbených, kde nakupuji. Oblíbené jsou proto, že se tam za pár korun dají objevit krásné kousky :-)
 Nevadí mi hrabárny, naopak když se prohrabuji a přehrabuji a něco na mě z té hromady vykoukne, mám pocit jako když jsem objevila poklad :-D
Ze sekáče většinou tahám "věci na další zpracování", ale někdy i nějaké to oblečení na nošení.

Minulý týden jsem měla štěstí na několik háčkovaných deček. Jedna bílá je velká, dalo by se s ní přikrývat u TV a pak růžovou a bílou menší třeba pro mimi.

Na sebe jsem ulovila oboustrannou vestu tmavě vínové a starorůžové barvy.

A původně kvůli hezkému materiálu, tedy na další zpracování jsem koupila tuto halenku, ale teď vážně zvažuji, zda by se dala nosit. Je sice o něco širší a kratší než bych potřebovala, ale...

Co myslíte?

sobota 1. února 2014

Chinois (brioche à la crème patissière et raisins)

Včera jsem brouzdala po netu a hledala nějaké zajímavé informace ohledně míchání keramických glazur a nevím jak, ale došla jsem na stránky Pradobrot, kde jsem našla recept na výborně vypadající dobrotu. Měla jsem doma zrovna čerstvě koupené droždí, víkend před námi, takže jsem dnes ráno vstala a začala chystat francouzský máslový koláč :-)


Nejdříve načetla co bude potřeba, při čemž jsem prostudovala postup a proběhla i odkazy na jiné recepty co se v detailech lišily.


400g hladké mouky
50g cukru
2 celá vejce
90g rozpuštěného másla
kvásek ze 100ml mléka, 20g droždí, lžíce hladké mouky a lžička cukru

Kvásek mi na kamnech během chviličky krásně vyběhl. 


Po smíchání uvedených surovin necháme těsto kynout na teplém místě.
Překvapilo mě jak šlo těsto poměrně dobře vyválet.

 

Zatím co mi vyválené těsto dál kynulo jsem se pustila do krému.

Smícháme 300ml mléka, 30g hladké mouky, 75g cukru, dvou žloutků a vanilky. Necháme chviku odležet.

Jelikož mytí nádobí není moje hobby, zvolila jsem úspornou verzi přípravy krému v mikrovlnné troubě :-) Na vyšší výkon jsem po půl minutě míchala a za 2,5minut jsem měla krém hotový.

Do krému jsem použila osvědčené koření "Pečení s vanilkou". Ta vůně a chuť... Doporučuji nešidit recept vanilkovým curem, ale použít opravdovou vanilku. Ty černá zrníčka jsou nenahraditelná.


A jelikož nemám moc ráda rozinky a taky jsem je momentálně neměla, tak jsem zvolila improvizaci a krém posypala rozdrcenými lískovými oříšky a rozstrouhanou čokoládou.


Jediný moment kdy jsem znejistila byl, když jsem motala závin a on se mi začal rozplizávat do plochy. Ale já to nevzdala a výsledek se dostavil dle očekávání.

Pečeme v rozehřáté troubě 10min. a po té snížíme na 160 st. 20min.

Myslím že i vzhledově to ujde :-)


Jen pro příště plánuji ubrat na cukru, na můj vkus to bylo až moc sladké.

Kdo by jste si chtěli přečíst francouzský recept, tak můžete třeba tady.